Относно темата за психичното здраве на работното място

Фондация Ес о Ес предприемачи е бенефициент по проект „Психичното здраве на работното мястополитики за превенция на местно ниво“, № BG05SFOP001-2.025-0011-C01/29.07.2022 г. по процедура BG05SFOP001-2.025 „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“, се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и националният бюджет на Република България.

Експертният екип по проекта отговориха на някои интересни въпроси относно психичното здраве на работното място, които са поместени в следващите редове:

Защо е важно темата за насърчаване на психичното здраве на работното място да бъде популяризирана и внедрена като политика на национално и местно ниво?
В редица държави-членки на ЕС нарастват случаите на отсъствие от работа, безработица и искове за обезщетение за продължителни увреждания в резултат на стрес, свързан с работата, и проблеми с психичното здраве. По-специално според прогнозите депресията скоро ще се превърне във водеща причина за отпуск по болест в Европа. Освен с отсъствието от работа, последствията от влошеното психично здраве се свързват с много други вредни въздействия за организациите като намалена работоспособност и продуктивност на служителите, намалена мотивация и голямо текучество на служителите. Европейските работодатели са задължени по закон да управляват всички видове рискове за здравето и безопасността на работниците, включително рисковете за психичното здраве на работниците. Важно е обаче да се отбележи, че насърчаването на психичното здраве следва да обхваща и двата аспекта — управление на риска и насърчаване на здравето.

Какви са ранните признаци на психичен дистрес на организационно и индивидуално ниво?

На Ниво “организация”

Незавършена работа; по-ниска производителност; повече извънреден труд

По-ниско качество на работата (повече грешки)

По-лошо отношение към клиентите/колеги и незадоволително обслужване

Повече отсъствия по болест

Лоша работа в екип и сътрудничество между отделите

На Ниво “индивид”

Промени в обичайното поведение на човека

Лошо изпълнение на задачите

Промени в емоционалното състояние (плач)

Проблеми с колегите

Повече отсъствия по болест, включително краткосрочни

Защо е важно да откриваме тези ранни признаци?

Мениджърите, по-специално, следва да играят ключова роля в идентифицирането и разглеждането на бариерите пред нормалния трудов живот, които пречат на работещия. Проблемът, открит навреме може много по-лесно да бъде предотвратен или все пак минимизиран.

Какво може да се направи за насърчаване на психичното здраве?

Може да се работи в посока подобряване на трудовата организация, начините на организация на предприятията и методите на ръководене, с цел да се благоприятства психичното благоденствие и да се сближат работата и семейният живот;

Добра идея е да се осигурят ресурси в т. число и финансиране за прилагане на програми за психично здраве и благоденствие, предвиждащи оценка на рисковете и програми за превенция на ситуации, които биха могли да имат вредни последици върху психичното здраве на работещите (стрес, малтретиране като насилие или злоупотреба на работното място, алкохолизъм и наркомания);

Да се поощри набирането на кадри, както и поддръжка, реадаптация или завръщане на работа на лицата засегнати от психични проблеми или разстройства чрез осигуряване на финансови стимули на местните организации и частни компании;

Да се инициира организирането на осведомителни кампании за насърчаване на психичното здраве на работното място – кръгли маси, рекламни кампании, обучения за гражданите и местните компании;

Да се организират организират работни групи с участието на гражданското общество, НПО -та, общински служители, местни работодатели с цел съвместно създаване на Стандарти за управление. Стандартите трябва да обхванат основните източници на стрес на работното място и да дефинират характеристиките на организация, в която рисковете от стрес на работното място се управляват ефективно. Те представят набор от условия, които, ако бъдат изпълнени, ще свидетелстват за по-високо равнище на здраве, благополучие и организационна ефективност.

Има ли отношение емоционалната интелигентност върху изпълнението на служебните ангажименти?

Според редица проучвания емоционално интелигентите хора показват по-добри резултати на работното си място.

Документите, разработени в рамките на проекта са достъпни на интернет страницата на Фондацията: http://sos-predpriemachi.com/.


image0 (9K)