Беларус и Полша взаимно изгониха дипломати заради стар спор от Втората световна война

Сградата на външното министерство на Беларус в Минск

Беларус изгони двама полски дипломати в четвъртък заради спор, свързан с възпоменание на полски войници от Втората световна война. Новината идва след като Полша изгони беларуски дипломат ден по-рано.

Причината за спора между двете държави е свързана с възпоменание на полска войска, участвала във Втората световна война. Събитието се е състояло на 28 февруари в югозападния беларуски град Брест.

На 9-и март Минск обяви изгонването на полския консул Йежи Тимофеюк заради присъствието му на това събитие. Полша отговoри с изгонването на беларуски дипломат на следващия ден.

Възпоменанието на полската войска породи напрежение между двете страни заради действията на войниците по време на войната. Така наречените „прокълнати войници“ са воювали срещу нацистката окупация в началото, но по-късно са се обърнали срещу съветските войски. Те са проявявали насилие срещу всички, които не са били поляци, включително срещу граждани на Беларус.

Изгонването на беларуския дипломат на 10-и март беше определен като „излишен, несиметричен и разрушителен отговор“ в изявление на външното министерство на Беларус.

Варшава си запазва правото на „адекватен отговор“ на изгонването на полските дипломати, каза полският външен зам.-министър Марсин Пржидаж.

Беларуските власти са отворили криминално дело за събитието в Брест. Обвиненията са за действия, целящи насаждане на национална и религиозна враждебност, както и за омраза, базирана на националност, религия, език и възхвала на нацизма.

Възпоменаването на „военни престъпници и оправдаването на геноцид срещу беларуския народ“ е неприемливо, каза външното министерство в Минск.

В Полша Денят на прокълнатите войници се чества на 1-ви март от 2011 г. насам.

Отношенията между двете държави са обтегнати напоследък след избухването на протестите против президента Александър Лукашенко. Полша предложи убежище на беларуски активисти, избягали от страната заради репресивните мерки срещу опозицията.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)