Навални отново е преместен на неизвестно място

Руският опозиционен лидер Алексей Навални отново е преместен от следствения изолатор в района на Владимир, където се намираше от края на февруари. За това съобщават неговите адвокати.

Навални беше задържан на летището в Москва през януари, веднага след завръщането му от Германия, където се лекуваше след отравяне с вещество от семейството на новичок. Най-известният критик на Путин първоначално беше държан в арест в Москва. Той беше осъден на ефективно лишаване от свобода по старо дело с условна присъда. Той трябва да излежи 2 и половина години в „колония с общ режим“.

След това беше преместен в района на Владимир, на 100 км източно от столицата. На 4 март самият той съобщи, че се намира в СИЗО-3 (следствен изолатор) „Колчугино“, Владимирска област. До този момент близките на опозиционера и активистите от неговия Фонд за борба с корупцията предполагаха, че той е в ИК-2 (изправителна колония), също близо до Владимир. Колонията е известна като най-строгата в европейската част на Русия.

На 12 март част от екипа на Навални са на посещение в центъра „Колчугино“, но им е отказан достъп до опозиционера.

„Чак след 14 часа те са били информирани, че Алексей е тръгнал. Когато попитали къде – те отказали да отговорят“, се казва в съобщение в Туитър на официалния профил на Навални.

След разпространяването на новината за местенето му повече от 10 държави поискаха незабавното му освобождаване.

Навални казва, че Путин е поръчал отравянето му с новичок. Кремъл отрича да има нещо общо със случая.

Задържането на Навални даде началото на масови протести в някои от големите руски градове, а правителството отвърна с насилие срещу участниците. Европейският съюз и САЩ наложиха нови санкции срещу Русия във връзка със случая Навални.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)