Биолози откриха защо морските животни ядат пластмаса

Морските животни и птици бъркат плаващaта в моретата и океаните пластмаса за храна и затова масово я ядат. Причината за това объркване всъщност е миризмата – пластмасата мирише на животните на храна. Това са установили в ново проучване учени от Калифорнийския университет в Дейвис, съобщава британският вестник „Гардиън“.

Милиони тонове пластмасови отпадъци попадат в морета и океани, където гладните птици, костенурки и други морски създания ги ядат и като следствие често умират от това.

Досега биолозите не бяха сигурни защо морските животни ядат пластмаса, защото тя няма добър вкус. В новото изследване учените твърдят, че са открили химическото обяснение защо морските обитатели ядат масово пластмаса.

Изследователите са установили, че подобно на миризмата на хамбургер на скара, която привлича един гладен човек, миризмата на пластмаса, плаваща в океана, излъчва миризми, които изкушават птици и други животни.

Биологът Матей Савока обяснява, че всичко се свежда до един вид водорасли, плаващи в морската вода, които служат за храна за малки същества като крил и зоопланктон. Когато крилът консумира тези водорасли, излъчва химикал известен като диметил сулфид. Миризмата на химикала привлича птиците и другите морски животни. Така учените стигат до заключението, че морските създания погрешно ядат плаващата пластмаса, защото тя често е покрита с тези „миризливи“ водорасли.

Учените предупреждават, че рибата също може да яде плаващата пластмаса по същата причина и че това може да има сериозни последици не само за рибата, но и за хората, които ги ядат.

dnevnik


image0 (9K)