Биорали в Гурково! Състезателите да са изкъпани, сресани, парфюмирани и украсени!

В Гурково ще се проведе 31-вото Биорали на 5 септември 2020 година. Традиционното състезание е забавно и изключително атрактивно, а организаторите подхождат към него отговорно и с огромно чувство за хумор.

Ако прочетете ПРОГРАМАТА на биоралито, ще се усмихнете преди да сте станали най-малкото зрител на шоуто. Ето например, едно от изискванията е: Допускат се магарета с различна полова ориентация, но най-важното е състезателите да са чисти, измити, сресани и парфюмирани…

В рамките на състезанието ще бъде избрана „Мис Магарица“, както и „Мистър Марко“.

Вижте още подробности за Биорали – Гурково ТУК

***

Идеята се ражда през 1971 г. в софийската квартира на трима студенти от Гурково – Стоян Богданов, Иван Рунтев и Илия Тодоров. Те обещават на колежките си незабравими преживявания в родното си село, където почти всяка къща разполага с магаре. Така на 10 септември организират в Гурково първото в света биорали – надбягване с изрисувани, автентични каручки с впрегнати магарета, а първоначалния замисъл бил дори още по-амбициозен – да прославят родното си село, като организират пътуване с магарешка каручка из Европа и си направят снимка за спомен пред Айфеловата кула в Париж.

Първите издания на магарешката надпревара се извършват на пътя по река Лазово, което е съпътствано от произшествия. С прекъсване от 1989 г. традицията се възстановява през 2005 г., като датата е първата събота на месец септември, свързано с празника на Гурково – 4.09. Състезанието е ограничено до градския стадион в Гурково, където се събират 1000 – 5000 гости – любители на необикновените състезания с магарета. Има и посетители от чужбина – Турция, Русия, Украйна и др.


image0 (9K)