Биофийдбек в Стара Загора

Биофийдбек упражнения за повече концентрация, посредством компютърна игра, управлявана само с мисълта, предлага терапевт в Стара Загора. Упражненията, тренират мозъка и подобряват паметта, намаляват стреса, дават по-добри резултати в ученето и спорта.

Биофийдбек специалистът Ваня Стоилова, която е и председател на фондация „Заедно успели и щастливи”, прилага модерния метод от тази година. Тя обяснява, че биофийдбек в превод означава „обратна биологична връзка” и е един вид фитнес за мозъка, който подобрява многократно мозъчната активност. Подходящ е както за спортисти и напълно здрави хора, така и за аутисти или хиперактивни деца, говорни смущения, агресия или депресия.

„Биофийдбек методът може да ни помогне да сме по-здрави, по-силни и по-умни. В България е познат от десетина години, но иначе отдавна е популярен в цял свят. Въвежда го немски психиатър и отначало е бил само със звук. В Стара Загора за пръв път се прилага. В други градове се работи съвместно и с Ресурсните центрове, имам идея и тук да си сътрудничим”, казва Ваня Стоилова.

„Резултатите се усещат след около 7-8 сеанса. Прави се веднъж седмично, първоначално по десетина минутки и постепенно се увеличава до 30-40 минути”, уточнява тя.

При упражненията се използва модерна медицинска апаратура за трениране на мозъка, с цел повишаване на неговата ефективност и контролиране на физиологичните процеси, извършващи се в нашия организъм, обикновено недостъпни за съзнанието ни. Прилагайки този метод, ние може да подобрим биоелектрическата дейност на мозъка. Това създава много възможности за лечението на невробиологични, психосоматични, психиатрични разстройства.

Прилага се успешно при епилепсия, мозъчни травми, след инсулт, закъснения в писхичното развитие, депресии, проблеми със съня, анорексии и булимии, зависимости, хиперактивност, аутизъм, дислексии, дисграфии, страхове, паническо разстройство, фобии, агресия, тикове, намаляване на стрес, хронична умора, проблеми с концентрация и учене, проблеми с паметта, емоционални проблеми.

Намира приложение и при здрави хора: при монотонни професии с цел намаляване на стреса – при финансови специалисти, играещи на борса, при професии, изискващи мотивация, умения за справяне с неуспехи, при спортисти, пилоти, шофьори за повишаване на концентрацията, самоконтрол и справяне със стреса.


image0 (9K)