Бойко Борисов в Стара Загора: Подкрепете кандидатите за кметове и листите на ГЕРБ, за да нямате в Стара Загора сглобка, а да имате действаща местна власт

„Подкрепете кандидатите за кметове и листите на ГЕРБ, за да нямате в Стара Загора сглобка, а  да имате действаща местна власт“, каза в Стара Загора снощи лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов

Той подчерта заслугите на досегашния кмет Живко Тодоров, който е номинацията на ГЕРБ и за 29 октомври, за огромната свършена работа в Стара Загора – за десетките реализирани проекти, за инвестициите в облика на общината, в инфраструктурата й, за създаването на визия за бъдеще на региона в променящото се време. Напомни и колко е важна връзката на местната власт с централната, за да бъдат преодолявани проблемите и за сбъдване на идеите.

Относно „сглобката“ в изпълнителната и законодателната власт на национално ниво, разговаря по най-наболелите проблеми с журналистите. Напомни как неразбиращите от геополитика са му „яли ушите“ за Балкански поток и затова, че е изцяло български и българска инвестиция, докато той е обяснявал, че този проект ще носи на България огромни печалби, но само и именно, защото е собственост на България: „Сега с въвеждането на транзитната такса, изведнъж стана ясно, че годишната печалба от него ще е 3 млрд. лв. Целият проект е 3 млрд. лв. и вече се е изплатил наполовина, т.е. вече ще е на печалба и така ще бъде още 72 години“. – заяви Борисов.
Относно казусът „Лукойл“ поясни: „Направихме срещи в парламента и се разбрахме по три въпроса и не мога да разбера какъв е този страх сега на ПП-ДБ за „Лукойл“. Разбрахме се относно газа митниците да събират парите и те да ги търсят, а не „Булгартрансгаз“, за да не го фалираме, ако някой не плати. Разбрахме се още монополът над 90 и няколко процента на складовата база за горива на “Лукойл” да бъде предоставен и на други фирми, които внасят в България горива, т.е. монополът да отпадне. Относно дерогацията се разбрахме, когато имаме общо решение, да я внесем. Разбрахме се в петък да преодолеем ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката. Сега разбирам, че пак аз съм виновен за нещо и си правя предизборен пиар. Ако не дойдат в петък, ветото ще бъде отложено за друг ден, защото ми се вижда озадачаващо да не разгледаме ветото на президента, свързано с промени в енергетиката, които ние сме предложили. Да преодолеем ветото би било обща победа – хайде да не е победа, че думата е неподходяща в случая, но щеше да е общ успех“.

И добави: „Ще видим дали „Лукойл България“ ще си плати данъците и ако не плати, тогава внасяме за дерогацията. Акад. Николай Денков ни увери, че от рафинерията са поели ангажимент да платят натрупаните задължения. Ако има нещо, което не са ни казали – да кажат. Защото не е вярно, че „Лукойл“ не били плащали данъци. Когато дойдохме на власт Орешарски ни каза, че са вземали заеми от там и размерът на тези заеми беше прихващан за сметка на данъците.

„Когато прекратиха доставката на руски газ, ние ги подкрепихме и платихме много скъпо, хранилищата ни са пълни със скъп газ. Подкрепихме ги, защото беше в унисон с мерките срещу агресията на Русия в Украйна. Не мога да разбера, след като сме се разбрали, на какво се дължат изведнъж агресията и страха за „Лукойл“. Кое ги е страх толкова не коалиционните ни партньори, че ще им навреди на имиджа преди изборите? Искам да успокоя работниците в рафинерията, че нея винаги ще я има – това са нужни и скъпи съоръжения, които още дълго ще служат“, каза лидерът на ГЕРБ.
Той напомни, че споразумението с протестиращите енергетици и миньори беше подписано с огромни усилия. И парите по плана ще дойдат само, ако бъде преодоляно ветото на президента и акад. Денков съобщи това в ЕК.
Обясни също, че лично е работил с Австрийското посолство и австрийския бизнес у нас, за да подкрепи премиера относно преодоляването на ветото на Австрия за влизането на страната ни в Шенген.

Номерът на бюлетината на ГЕРБ е 7


image0 (9K)