В болница може да се влезе и без пръстов отпечатък

Становище на КЗЛД решава проблема с опашките за прием в болниците след въвеждането на идентификацията с пръстов отпечатък. Пациентите имат алтернативен начин за регистрация в болница.

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е изпратило отговор по запитване на пациент, според който има два алтернативни начина за регистрация, съобщава medicalnews.bg.

В него се посочва, че единият е чрез т.нар. “автентификация” с Уникален идентификационен номер, чрез сканиране на произволни точки от пръста на пациента.

В случай на отказ от автентификация с УИН или при липса на здравноосигурителен статус, лицето има възможност за ръчно вписване в регистрационната система на ЕГН или специален номер от регистъра на НАП и номера на документа за самоличност.

“Указанията на КЗЛД в тази насока следва да бъдат спазени от НЗОК и да е налице техническа възможност за двата алтернативни начина за регистрация”, коментира пред Медикал Нюз адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право.

“Пациентите, на които се отказва алтернативната възможност за регистрация могат да се обърнат към КЗЛД или НЗОК, защото в противен случай следва да се приеме, че достъпът до медицинска помощ е обусловен от изискването за “автентификация с УИН”, а подобно задължение за пациента няма в нито един закон, регламентиращ здравноосигурителните права на пациента.”, допълва адв. Шаркова.


image0 (9K)