БСП не подкрепи ИК на Радев за решението по казуса „Кирил Петков“

БСП не подкрепя позицията на ИК на Радев относно решението на Конституционния съд по казуса „Кирил Петков“, стана ясно от позиция на социалистите, разпространена до медиите.

Във връзка с решението на КС по казуса с гражданството на Кирил Петков, Инициативният комитет на Радев и Йотова, в който участваме, излезе с позиция. Като приемаме необходимостта да се реагира на решението и като приемамe основните елементи в тази позиция, не смятаме за удачно тя да се обявява от името на ИК без да е съгласувана с членовете му, се чете в позицията на социалистите.

Още по темата

27 окт 2021 16:56

77

27 окт 2021 15:25

469

27 окт 2021 11:47

730

„Ако беше съгласувана, вероятно щеше да бъде по-солидно мотивирана“, подчертават от „Позитано“ 20.  

„Възразяваме, също така, Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и „Промяната продължава“. Защитата на правата, включително политическите, на българските граждани, живеещи в чужбина, са и трябва да останат приоритет на българската държава“, пише още в позицията.

От БСП уточняват, че не приемат „внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване”. “Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд”, се чете в позицията на БСП.

Социалистите заявяват още, че очакват Кирил Петков да се извини на президента Румен Радев, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания.  

„Ние в БСП подкрепяме кандидатурите на Радев и Йотова, поемаме негативи в името на общата победа и затова очакваме ИК и неговото ръководство да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации“, завършва позицията на тримата представители в Инициативния комитет, излъчени официално от БСП – Проф. Радослав Гайдарски, Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова.

Още реакции след решението на КС вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)