БСП също ще върне на Радев мандата за съставяне на правителство

БСП ще върне третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като го получи от президента Румен Радев на 5 май. Това е решил Националния съвет на партията на свое закрито заседание в събота, съобщи след края му председателят на столичната организация на социалистите Калоян Паргов.

Това вече направиха от ГЕРБ и „Има такъв народ“ – първите две политически сили в новоизбраното 45-то Народно събрание. Конституцията предвижда, че ако и след третото връчване на мандат от президента депутатите не могат да изберат правителство, той разпуска парламента, насрочва дата за предсрочни избори и назначава служебен кабинет.

По време на партийния пленум на БСП в събота Изпълнителното бюро на партията е предложило мандатът да бъде върнат от лидера Корнелия Нинова, веднага след като го получи. Съпартийците ѝ все пак са обсъдили и други варианти, например да бъде направен опит за съставяне на експертен кабинет, но той не е бил подкрепен.

„Да, можехме да вземем мандата и да печелим време, да правим опит да съставим правителство, което знаем, че е предварително обречено, просто за да си направим пиар, за да покажем, че можем, че имаме хора, че имаме програма. Вземането на мандата и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство постига само една цел – продължава управлението на правителството на Бойко Борисов“, заяви след пленума Нинова.

Решението за връщането на мандата е било подкрепено със 108 гласа „за“ и 5 „въздържал се“, съобщи „Дневник“. Както Свободна Европа съобщи, най-вероятната дата за провеждането на предсрочни парламентарни избори е 11 юли. Причината е, че датата на вота трябва да бъде не по-късно от два месеца след разпускането на Народното събрание, а в България се гласува винаги в неделя.

Няколко часа по-рано Корнелия Нинов коментира по време на партиен концерт в Борисовата градина по случай Деня на труда, че пленумът на БСП ще вземе „най-мъдрото решение“. Тя посочи четири основни приоритета пред социалистите – разграждане на модела „ГЕРБ“, ефективни антикризисни мерки за хората и бизнеса, същинска съдебна реформа и истинска промяна, а не подмяна на политическата ситуация в страната.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)