БСП ще търси обединението, все още имало шанс за правителство

БСП ще търси обединението, все още имало шанс за правителство

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призна, че съставянето на кабинет е трудна задача, но в същото време смята, че все още има шанс да се състави правителство в рамките на това Народно събрание.

Тя анонсира, че ще свика лидерска среща на партиите в парламента и от нея ще стане ясно какво ще предприеме след това левицата, която днес получи от президента Румен Радев кризисния, трети мандат.

Още по темата

16 яну 2023 10:08

83

16 яну 2023 07:00

60

Националният съвет на БСП ще даде мандат на парламентарната група с кои партии да разговаря.

„Ще искаме да ни дадат мандат за преговори с всички. Ще поканим на среща председателите на другите партии, на която ще искаме да се изясни дали искаме да има правителство или се играят игрички, за да се прехвърли горещия картоф кой да понесе отговорността за предсрочни избори и от тази среща зависят следващите стъпки. Ако постигнем някакво съгласие за постигане на мнозинство, започваме да работим по състав, експерти, програма на това правителство“, каза Нинова.  

Тя добави, че ще се търси обединение като в същото време партии запазят и различните си  идеологически и политически позиции.

„Да търсим онова, което ни събира в момента и трябва да се реши най – спешно като инфлация, цени, доходи, Плана за възстановяване и устойчивост, нов бюджет, има неща, които спешно трябва да се свършат и може да ни обединят, това ще търсим, а не разделителни линии“, посочи соцлидерката.  

А кой ще е кандидатът за премиер, ще бъде обсъдено с партиите, които се отзоват на лидерската среща и заявят евентуална подкрепа за кабинет с мандата на БСП.

„Ако постигнем съгласие, че можем да правим кабинет ще ни трябва повече време, ако се види на лидерската среща, че няма подкрепа ще върнем мандата“, посочи още Нинова.

„По време на срещата президентът постави въпроса да се използва времето да се приемат важни закони, защото без парламент, ситуацията е още по-трудна“, посочи тя.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)