България и още 28 държави осъдиха блокирането на интернет в Беларус

Демонстративно спиране на сайтове и интернет-портали в Минск в присъствието на органи на реда

Правителствата на 29 държави поискаха беларуските власти да се въздържат от спиране на достъпа до интернет и от блокиране на отделни сайтове. Това се казва в изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ, под което се е подписала и България.

„Спирането, блокирането или филтрирането на услуги ограничават правата на мирно сдружаване и изразяване, особено когато това се прави без справедливост и прозрачност на процедурите“, пише в изявлението, подписано от САЩ, Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Кипър, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Исландия, Ирландия, Япония, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словения, Швеция, Швейцария, Великобритания и Украйна.

„Ние, подписалите, сме дълбоко обезпокоени и осъждаме продължаващото прилагане на частично или пълно спиране на интернет, за което беше съобщено неотдавна, както и насоченото блокиране на съдържание от правителството в Беларус,“ се казва в изявлението.

Блокирането на отделни сайтове и на достъпа до интернет започна след началото на масовите граждански протести в Беларус. Те продължават повече от месец след изборите на 9 август, когато Александър Лукашенко спечели шести пореден мандат като държавен глава. Протестиращите смятат резултатите от изборите за манипулирани. Европейският съюз и други международни организации също не признават резултатите.

Стотици хора бяха ранени, а хиляди бяха арестувани по време на демонстрациите. Акредитациите на чуждестранни журналисти бяха отнети и няколко репортери бяха изгонени от страната.

В изявлението на 29-те държави се осъждат „рестриктивните мерки и сплашването на опозиционни кандидати и масовите задържания на членове на беларуското гражданско общество и на журналисти“.

„Действията за ограничаване на достъпа до интернет ограничават медийната свобода и пречат да се съобщава за нарушения на човешките права, възпрепятстват свободния поток на информация, вредят на икономическата дейност, допринасят за липса на социален и политически ред и влияят отрицателно на обществената сигурност“.

Подписалите документа правителства „застават до народа на Беларус и усилията му гласът му да бъде чут“.

Особено важна и централна е ролята на жените в процеса, посочват още държавите. Те изтъкват, че „човешките права трябва да се защитават онлайн, както се защитават офлайн“, а беларуското правителство трябва да „уважава гражданското пространство“.

Декларацията завършва с призив за „независими, прозрачни и безпристрастни разследвания“ на всички обвинения за нарушения на човешки права „в контекста на изборите“, а нарушителите трябва да бъдат „изправени пред правосъдието“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)