Конституционалистът проф. Пламен Киров: Парламентът удари дъното. Остава само да се смеем

„48 депутати ще могат да инициират референдум по важен въпрос – дали има голям гаф в новия Изборен кодекс, чрез който ще може да се случат още по-абсурдни законодателни неща в България? Да, има някакви намерения, но като че ли подобен текст е абсурдно да бъде приложен на практика. Глава IX на настоящата Конституция е много категорична как се изменя и основният закон, и ако някой си мисли, че с референдум ще приеме нова конституция, се лъже“. Това заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров пред Нова телевизия.

Припомняме, че в четвъртък изненадващо депутатите от мнозинството приеха в последния момент решение, с което чрез референдуми може да се променя конституцията, територията и държавното управление на страната. Тази поправка мина през преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс по настояване на ОП, а ГЕРБ го приеха от страх, за да не оттеглят патриотите подписите си под скандалния проект за нова конституция.

Проф. Киров е категоричен, че поправката няма да остане в този си вид в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Дали поправката е противоконституционна – може би ще има сезиране на Конституционния съд, прогнозира Киров пред Нова телевизия и предположи, че по този текст вето ще наложи и президентът Румен Радев.

„Тези хора успяха да профанизират патриотичната идея. Като че ли този парламент е ударил дъното и оттук-нататък може само да се забавляваме какво ще прави в оставащите му няколко месеца“, добави проф. Киров.

Бившият конституционен съдия е убеден, че свикването на Велико Народно събрание (ВНС) и подкрепа за проекта на ГЕРБ за нова Конституция е мисия невъзможна, а целта на продължаването на процедурата цели единствено удължаване на мандата на правителството и парламента, както и избягване на служебен кабинет.

Проф. Киров не очаква БСП и ДПС да променят позициите си да не подкрепят проекта, което го обрича на невъзможност да получи нужните вече 160 гласа за свикване на ВНС.

 


image0 (9K)