Българската икономика ще продължи да забавя растежа си в следващите три години

Българската икономика ще продължи да забавя растежа си в следващите три години и към 2021 г. ще е изгубила над една четвърт от темпото, с което растеше през 2016 г. В нито една от петте години България не е успяла и няма да успее да обърне тенденцията.

Това се казва в януарската прогноза на Световната банка, в която се заявява, че през 2019 г. световната икономика ще расте по-бавно заради напрежението в търговските отношения и намаляване на международната търговия. Корекцията е от прогнозен ръст от 3% през 2018 г. на 2.9% през новата година и 2.8% през 2020 г.

3.1% от БВП е прогнозният ръст за 2019 г.

Това важи и за САЩ и Китай, които са в остър спор за свобода на търговията, протекционизъм и защита на авторски права, довел до санкции и контрасанкции между двете държави. Американската икономика ще се забави от 2.9% на 2.5% в последната година преди изборната 2020 г., а китайската – от 6.5% на 6.2%. С изчерпването на ефекта от данъчната реформа на президента Доналд Тръмп през 2021г. ръстът на икономиката в САЩ ще е слязъл рязко на 1.6%, т.е. почти половината от темпото, очаквано за настоящата година. По това врее Китай ще расте с 6%, което е добро темпо и макар да не е като средно 10% растеж годишно в периода 1980-2010 г., то е резултат от специална политика на Пекин от последните години за преминаване към по-ниски, но по-стабилни, нива на нарастване.

„В началото на 2018 г. световната икономика работеше на пълни обороти, но в последвалите месеци изгуби скорост и в предстоящата година пътуването може да се окаже още по-неприятно“, казва в офииалното съобщение Кристалина Георгиева – главният изпълнителен директор на СБ, която от 1 февруари временно ще оглави институцията. Докладът от януари е наречен „Смрачаващи се небеса“ и съдържа предупреждения за предстоящо т.нар. меко приземяване на световната икономика, за което първите ясни сигнали са се появили към средата на миналата година.

Прочети повече в dnevnik.bg


image0 (9K)