Бюджетът за министерство на културата ще е съвсем различен

Бюджетът за министерство на културата ще е съвсем различен

„Идеите за бюджета на Министерството на културата са много добри. Убеден съм, че той ще бъде съвсем различен и ми се струва, че гилдиите ще бъдат удовлетворени“.

Още по темата

6 юни 2023 09:40

26

1 юни 2023 15:00

1

Това обясни пред БНР новоизбраният  министър на културата Кръстю Кръстев. Той смята, че няма да се стигне до национален протест, за какъвто предупреди Христо Мутафчиев, ако бюджета за култура не бъде повишен.

„В системата работят много талантливи хора. Понякога трусовете в политическия живот им пречат да разгърнат докрай силите си. Вярвам, че това ще бъде част от моята политика – да създадем спокойствие и да дадем по-далечен хоризонт и предвидимост. Да положим целите, защото не е нужно да има огромно количество от задачи, които трябва да се изпълняват, а да се поставят в точното време и място, и да се изпълнят с точните хора“.

Министърът обясни, че не е мислил дълго дали да заеме поста.

„Получих поканата от министър-председателя и от зам. – министър председателя. Случи се бързо – за няколко часа. Леко съм притеснен, но съм уверен, че работите ще станат“


„Хората трябва да се успокоят. Сценичните изкуства са моята специалност, може би ще започнем от тях. Но за да се получи цялостна визия за българската култура, нещата трябва да се подхванат от всяка страна. Обичам да работя с определени срокове.  Не може да мислим и да се спасяваме поединично. Ако се обединим, ще правим по-качествено изкуство и ще имаме повече публика“.

Кръстев разказа, че е бил на фестивал в чужбина и там са го попитали защо българското изкуство не се показва в чужбина.

„Казах, че в момента такива са ни възможностите. Надявам се, че ще поработим и по този въпрос.“

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)