Вкусно и лесно лятно ястие с патладжани, представено от Шеф Пешков

Лято е, сезонът на зеленчуците. Но има храни, които са популярни само в един – два варианта. Например патладжаните. Освен в кьопоолу и пържени почти не се консумират. За това Ви предлагам една по-различна рецепта. За разлика от горните две тя е бърза и лесно изпълнима. Няма да изразходите цялото си налично олио, няма да има пържене цял следобед, въобще – красота.

И така продуктите:

Патладжани 2 – 3, не много дебели
Домати със същия диаметър като патладжаните, 5 – 6
Кайма, аз ползвам телешка, килограм
Малка глава лук
Чесън 5 – 6 скилидки
Сол, черен пипер, може малко сухо чили по желание
Олио за намазване

Начин на приготвяне:

Режете патладжана на шайби с дебелина 1 см. Осолявате ги и ги оставяте леко наклонени в тава, за да им поизтече горчивия сок.
Междувременно разбърквате каймата със сухите подправки и ситно нарязания лук и я оставяте да си почине в хладилника. Последното не е задължително, ако бързате. Режете доматите на шайби пак около 1 см. Дупенцата и остатъците от предната част ги правите на пръчици или парчета. Не е нужно някаква форма конкретно. Чесънът също на пръчици.
Намазнявате тавата и започвате да редите. Ако фурната го позволява – в кръгла тава, като венец, ако не – на редове в правоъгълна, моята беше правоъгълна.
Намазвате шайба патладжан с каймата, слагате шайба домат, пак патладжан, но този път мажете от двете страни кайма и така редите докато свършат продуктите. Трябва да се получи така: патладжан, кайма, домат, кайма, патладжан и т.н. Като приключите с реденето пъхате из тавата чесънчетата и доматчетата. Това е!
Слагате във фурна на 200 градуса и оставяте да мисли.
По желание може преди да извадите фурната да добавете отгоре сирене Фета и да го запечете. Става още по-вкусно.
Ние обичаме ястието да го поливаме с млечно-чесново сосче с копър.

Добър апетит!


image0 (9K)