ВМРО пред президентството: “Слуги на Ердоган” и “еничари” – към ИТН

ЗАРАТА ИНФОРМИРА: С викове “Слуги на Ердоган”, “еничари” и ”Тошко позор, оставка и затвор” представители на ВМРО обградиха председателя на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов, предложената от партията за премиер и вече върнала мандата Антоанета Стефанова и депутата Ивайло Вълчев на излизане от президентството, пише 24 часа

Протестът на ВМРО тръгна от парламента още в 8,30 ч. Към 9,30 ч. патриотите бяха пред „Дондуков“ 2, където минути порано президентът Румен Радев връчи мандата на “Има такъв народ”, а те го върнаха.
От ВМРО протестират срещу промените в Изборния кодекс, внесени от партия „Има такъв народ“, които вчера минаха на второ четене през правната комисия. Спорни според ВМРО са два от текстовете. С единият се предлага ремахването на ограничението от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС.
Другата промяна, срещу която от ВМРО скочиха, пък е предложение на „Демократична България“ от кодекса да отпадне текстът, който позволява на партии, които са извън парламента, но имат представители в Европейския парламент, да имат участие в секционните и районните избирателни комисии. В тази ситуация в момента са именно от ВМРО, които не успяха да влязат в 45-ия парламент, но имат двама евродепутати – Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки.
След като Йорданов и Стефанова потеглиха се оказа, че депутатът и сценарист Ивайло Вълчев е останал, за да разговаря с протестиращите от ВМРО.
„Нека си говорим нормално“, призова Вълчев. Александър Сиди от ВМРО обаче го попита дали може да си разменят фейсбук профилите, за да разговарят там (бел. авт. – от „Има такъв народ“ най-често обявяват позициите си през фейсбука на лидера им Слави Трифонов.).
Пред медиите Вълчев пък каза, че не се изненадва от протеста, защото „всеки, който има нещо да каже, може да излезе на улицата и да го направи“.
За първи път от 10 г. насам отново ще видим гласовете на Турция, мотивира протестът на ВМРО Александър Сиди. Той изрази надежда, че промените в Изборния кодекс няма да получат подкрепа.
Ако наистина искат да решат проблема с хората във Великобритания, защото там е проблемът, могат да го направят. Могат да предложат текст, с който да се забрани в държави, в които няма утвърдена демокрация, да не може да се гласува извън дипломатическите представителства, категоричен бе той.
С един такъв текст могат да спрат намесата на Ердоган в българските избори. Въпросът е дали това не е цената за „Росенец“, заподозря Сиди. И попита дали това е била промяната, за която всички нови партии в парламента са се борили.

С РАЗРЕШЕНИЕТО НА 24 ЧАСА


image0 (9K)