Внимание – новогодишна депресия!

В последните години все повече хора изпадат в необяснимо лошо настроение покрай коледните и новогодишни празници. Това се дължи на „новогодишната депресия“. Това разясни руския клиничен психолог Владимир Крупин.

„Новогодишната депресия е свързана с набор от психични проблеми на човек и не е независимо психологическо заболяване“, поясни той.

Според него основният мотив за появата на „новогодишната депресия“ е опит за обобщаване на резултатите от отминаващата година и оценка на „победите“ и „загубите“, постигнати през нея.

„Факт е, че повечето хора са склонни да правят това недостатъчно обективно обобщение и в резултат на това се обезсърчават“, каза клиничният психолог.

„За да не изпаднете в „новогодишна депресия“ трябва да се опитате да обобщите резултатите за отминаващата година, но знайте, че дори и да не изглеждат много добре, то поне знайте, че може и да си кажете: „Добре, че поне съм жив/а, това е страхотно!“. Колкото и лошо да се е случило, то не забравяйте, че винаги има място за нещо добро в живота ви – просто трябва да го потърсите“, посъветва експертът.

Подобно мнение изрази и клиничният психолог, писател и телевизионен водещ Михаил Хорс – той препоръча да не си втълпявате, че „цялата година е била загубена“ и да се възприемат каквито и да било щети като нормално жизнено явление, както и да се отървете от „отличния студентски комплекс“ и да не изпаднете в състояние на паника, опитвайки се да „улови всичко, случило се тази година“.

„Знайте, че дори и да не сте се справили с нещо през тази година, то това не е провал. Трябва да бъдете спокойни по отношение на неуспехите. И колкото по-спокойни сме, когато се случи нещо лошо и непредвидено, толкова по-лесно е да анализираме случилото се, да изготвим план и да постигнем желания успех по-късно“, казва Хорс.

Междувременно преди дни световноизвестни психолози посочиха начини за създаване на новогодишно настроение по време на пандемията на коронавируса. Според тях например по време на ограниченията около празниците е важно да се търсят и прилагат нови хобита. Нещо повече, обикновено позитивно отношение и мислене може да укрепи имунната система и да повдигне настроението буквално за минути. Категорични са те.

jenata.blitz.bg

 


image0 (9K)