Водещ политик в Германия настоя за закон за исляма, иска и лицензиране на джамиите

Германия има нужда от „закон за исляма“, който да регулира мюсюлманските религиозни общности в страната. Трябва да се гарантира, че това, което се проповядва в джамиите в страната, е „открито“. Това обяви един от водещите германски консервативни политици Йенс Спан, цитиран от „Дойче веле“.

Спан, който е и заместник-министър на финансите, призова – обучението на имами, учители по религия и на съветници в мюсюлманските общности, да бъде заплащано от германската държава.

„Това ще бъде тежък дебат, но аз бих предпочел ние да финансираме това, отколкото парите да идват от Турция или Саудитска Арабия“, каза германският политик.

Спан е член на Изпълнителната комисия на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел. Той коментира, че властите трябва да знаят какво се случва в джамиите. Изтъкна, че мюсюлманските проповеди трябва да се провеждат на немски език.

Политикът призова и за тестове по немски език за имамите в Германия. Той каза, че много от тях са чужденци, не знаят немски и са платени от други страни. „Подобни „внесени имами“ водят до социална дезинтеграция“, посочи Спан.

Той иска джамиите да бъдат регистрирани. Заместник-министърът на финансите изтъкна, че властите не знаели колко джамии има в Германия, къде са те и кой ги финансира.


image0 (9K)