Връщаме на Франция Мурад Хамид, разследват го за тероризъм

Връщаме на Франция Мурад Хамид, който е разследван за участие в организирана група за терористична дейност. Това реши Софийският градски съд.

Хамид ще бъде предаден на съдебните власти в родината си, които го издирват с Европейска заповед за арест. 20-годишният студент по природни науки в Нанси е зет на един от атентаторите срещу френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“. Той е брат на жената на Шариф Куаши.

Мурад Хамид беше задържан у нас на 28 юли. Той пътувал с международен влак от Париж. Предполага се, че е отивал в Сирия, за да се присъедини към терористите от „Ислямска държава“.

По време на делото в Софийския градски съд преди дни Хамид заяви, че не се занимава с терористична дейност. Той каза, че го обвиняват несправедливо, само въз основа на съмнения. Тогава обяви, че е съгласен да бъде екстрадиран във Франция. Той не се възползва от тридневния законов срок, в който можеше да се откаже от първоначалното си желание. До фактическото му екстрадиране Хамид ще остане в ареста на бул. „Г. М. Димитров“ в София.


image0 (9K)