„Всеки месец пишех на Путин“. Корабът, пренасял взривилата се селитра, бил в плен в Бейрут от години

Капитан Борис Прокошев

Амониевата селитра, която се взриви в склад на пристанището в Бейрут и нанесе ужасяващи поражения на града, е била конфискувана от кораба „Росус“ и е отлежавала в склада няколко години. Самият кораб, собственост на руснака Игор Гречушин (бивш жител на Хабаровск, а сега кипърски гражданин), е бил арестуван заедно с екипажа от пристанищните власти заради неплатени такси още през 2014 г.

От взрива на 2750 тона селитра огромен район на Бейрут бе буквално изравнен със земята. Загинаха над сто души, ранените са над четири хиляди. Неизвестен брой хора все още вероятно са под развалините.

Селитрата и корабът бяха изоставени от всички, казва пред Радио Свобода бившият капитан на „Росус“ Борис Прокошев.

Той разказва как корабът е бил препродаван няколко пъти, докато през 2014 година, вече като собственост на Игор Гречушкин, е натоварен с амониева селитра и пристига в Бейрут.

Тогава започват мъките на екипажа. Собственикът не им плаща нито заплати, нито издръжка в продължение на месеци, арестувани са заедно с кораба от пристанищните власти и са оставени да се спасяват както могат.

„Всеки месец пишех на Путин“, разказва капитанът. „Отговор нямаше“.

След като продават горивото, моряците наемат адвокат и съдът ги освобождава. Те си заминават. Корабът остава в пристанището, а собственикът му изчезва без следа.

На въпрос кой е виновен да се стигне до вчерашната катастрофа, бившият капитан отговаря:

„Те (пристанищните власти) са си виновни. Не трябваше да арестуват кораба и товара, а трябваше да се отърват от тях колкото се може по-бързо. Така и така бе видно, че няма да получат нищо. Трябваше да вземат селитрата и да я пратят да натори полята“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)