Втората дискусия събра държава, местна власт и експерти за бъдещето на комплекса „Марица изток“

Втората дискусия събра държава, местна власт и експерти за бъдещето на комплекса „Марица изток“, съобщиха за ЗАРАТА

В общинската зала „П. Р. Славейков“ се проведе втора дискусия на тема „Бъдеще за енергийния комплекс „Марица изток“ – перспективи и предизвикателства“. Участие в нея взеха Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметове на съседни общини, народни представители от региона, общински съветници, представители на синдикалните организации, както и на комплекса, граждани и др. В началото на форума, кметът Тодоров благодари на присъстващите на втората поредна среща, която се организира на тази тема и приветства една смислена и ползотворна дискусия между участниците с ясни и конкретни бъдещи действия.

„Основното, което трябва да знаем е, че на територията на комплекса работят 4 големи предприятия – „Брикел“, „ТЕЦ 2“, „Контур Глобал“ и „Ей И Ес“ “, които се захранват с въглища. Ако някоя от тези мощности не работи или го прави с намален капацитет, знаем какво ще се случи с мините. Икономически това ще доведе до съкращаване на работници и в това се изразяват реалните притеснения на хората. По тази причина дебатът трябва да бъде насочен към следното: Какво се случва с комплекса „Марица изток“ след изтичането на договорите на част от централите през следващата година и какви са плановете на държавата?“, поясни кметът. Той допълни още, че до този момент не е даден нито един конкретен отговор. „Хората се притесняват за прехраната си и за бъдещето си. Ще бъде ли справедлив преходът и по какъв начин ще се случи той. Това са реалните опасения и ние ще разчитаме на конкретни отговори и мерки“, заяви Живко Тодоров.

„Прозрачната комуникация със засегнатите страни по темата за енергийния преход е ключов приоритет за екипа на министерството“, заяви министър Радев пред участниците във форума. По неговите думи, за да има успех трансформацията на комплекса „Марица изток“, трябва всички участници да са ангажирани с процеса. Радев бе категоричен, че Министерството на енергетиката няма да допусне разпоредителни действия със земи в комплекса, доколкото те са един от трите основни актива на комплекса, заедно с хората и енергийната свързаност.

Дискусията за бъдещето на енергийния комплекс ще продължи с трета среща, която е предвидена за 28 август. На нея ще се очакват конкретни отговори за работата на Министерството и плавния и справедлив преход, засягащ целия регион.


image0 (9K)