Втори ден от провеждането на Лаборатория за иновации във Второ ОУ „П. Р. Славейков”

Втори ден от провеждането на Лаборатория за иновации във Второ ОУ „П. Р. Славейков”, съобщиха за ЗАРАТА

На 17.04.2024 г., работните срещи и дискусии на екипа от учители и външни специалисти се реализираха чрез работилници за иновации и представяне на иновативни уроци от учители на Второ ОУ.
В три работилници за иновации се проведоха практически занятия с ученици от 7 клас. Наблюдаваха се работещи иновативни модели в реална ситуация с помощта на модератори.
В актовата зала работиха проф. д-р Румен Стаматов и г-н Димитър Татарски и екип от представители на училищата: VII СУ „Найден Геров”, град Варна; ОУ „Тодор Каблешков”, град Пловдив; СУ „Димитър Талев”, град Добрич; СУ „Иван Вазов,” град Вършец.

Представители на ОУ „Тодор Каблешков” проведоха креативна беседа с учениците за ценностите – щедрост, добрина, емпатия, умението да съхраняваме. Всеки ученик написа добра постъпка и се мотивира с пример. Накрая учениците поставиха всички свои добри постъпки на дърво на добрината.
Учителите от VII СУ „Найден Геров” работиха върху емоциите и отношенията между учениците, като приложиха иновацията “Часът на ученика” с различни тематични дейности: “Аз и морето”, “Аз и моят град”. Други дейности бяха насочени към избягване на формалната класна стая, като учениците избират мястото, където да седнат по време на час. Занятията включваха и класово четене на откъс от приказка по роли и довършване на изречението: “Аз обичам да чета, защото ….”.
Представителите на СУ „Димитър Талев”, град Добрич приложиха проектно-базиран урок “Оногур” с метода на интегрирано тематично учене по литература, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование. Проведоха се упражнения за креативност с учениците чрез сканиране на QR код и разчитане на областта, в която ще работят.
Учители от СУ „Иван Вазов,” град Вършец поставиха задача на учениците да направят репортаж за събитие, което се е случило в тяхното училище или град. Дадоха практически насоки на учениците за извличане на новинарско съдържание и информация, нейното представяне, използвайки модела на 5 К-та. Нагледно показаха как работи зеления екран.
В стая № 30 работиха проф. д-р Румяна Неминска и екип от представители на училищата: ОУ „Свети Климент Охридски”, град Бургас, СУ „Гео Милев”, град Варна
СУ „Свети Паисий Хилендарски”, село Абланица.
Педагогическият съветник на СУ „Гео Милев” постави на учениците въпросите: “Как бихте разпознали щастлив човек?”, “Какво е щастието, ако си го представите в кръг?”, “Какво е талант?”, “Какво е силна страна на характера?”. Тези въпроси предизвикаха дискусии по темата за щастието и силните страни на характера. Учениците работиха върху листове, на които записаха пет от своите ключови силни страни.
Учителите от ОУ „Свети Климент Охридски” приложиха иновацията “На училище с усмивка” под формата на игра. Учениците бяха разделени на пет екипа: телевизионни водещи, художници, писатели, актьори, аниматори на комикси. Всеки от екипите създаде материал, съобразно поставената задача, и представи креативната идея на своята група.
Представителите на СУ „Свети Паисий Хилендарски” запознаха с метода на сугестопедията и приложиха метода на учене чрез игра. Учениците образуваха затворен кръг и започнаха дейността с концертен музикален сеанс. Дейностите продължиха с прилагане на метода на компютърно базираното оценяване. Учениците решаваха тест по компютърно моделиране и информационни технологии на живо и в реално време бяха оценени.
В стая № 25 работиха доц. д-р Дончо Донев и екип от представители на училищата: ОУ „Неофит Рилски”, град Габрово, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров”, град Видин, СУ „Константин Константинов”, град Сливен.
Учителите от ОУ „Неофит Рилски” запознаха с концепцията LEGO®Education Spike Prime за конструиране на роботи или модели. Приложиха урок, използвайки проектно-базирано обучение, за развиване на алгоритмични, конструктивни умения за работа в екип.
Представителите на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” поставиха екипни задачи на учениците: текст и твърдения за попълване. Дейностите развиват успешна комуникация и умения за извличане и разбиране на текст, развиват творческия потенциал и креативното мислене.
Учителите от СУ „Константин Константинов” поставиха задача на учениците на тема “Измиране на пчелите”. Приложиха се техниките на интердисциплинарния урок с експериментална, творческа и научна част. Екипите от ученици работеха в трите направления по проблема защо умират пчелите.
В трите работилници се приложиха с ученици методи и техники по темата „Позитивно образование и личностно развитие”. Ефективността на иновативните модели се изрази в постигнатите резултати:
създадена позитивна среда, в която ученикът е активен субект;
повишена култура на общуване;
увеличени възможности за свободно личностно развитие;
изграждане на важни социално значими личностни качества.
Апробираните иновативни модели въздействат мотивиращо върху учениците, повишават желанието им да бъдат активни в учебния процес и да бъдат отговорни за резултатите от собственото си обучение. Съдържателните измерения в полето на позитивното образование се изразяват в постигане на оптимални преживявания и позитивни емоции, позитивна самооценка, позитивни мисли, цели, сили на характера и добродетели, креативност, компетентност.
Работната среща с училищата партньори продължи с представяне на иновативни педагогически модели, които се различават от традиционното обучение. Изнесени са два урока от учители на Второ ОУ.
В актовата зала Елеонора Йорданова – учител по история и цивилизации, и ученици от 5 клас представи модел на обърната класна стая на тема: „Да бъдеш бог в Древен Рим”. Ролята на учениците е променена – вместо да са продукт на обучението, те са в центъра на обучението, където могат активно да трупат знания, да участват в собственото си оценяване. Ученичка от класа влиза в ролята на учител и своеобразен режисьор, който представя пантеона на капитолийските богове. Ръководна роля имат още двама ученици, които запознават с особеностите на религията в древен Рим чрез ръчно изработен от тях накит на Слънчевата система. Един след друг излизат ученици, преобразени в древноримски дрехи – всеки със своя роля на древноримски бог. Учениците нагледно прилагат изучения материал според индивидуалното си разбиране и проверяват резултатите от наученото.
Представеният модел променя стандартните методи на обучение. Учениците разбират темата в детайли, практикуват и обсъждат наученото, активно си взаимодействат. Ученето не се случва чрез лекционно запознаване с темата, а чрез експериментиране и действие по темата. Фокусът е върху разбирането и прилагането. Учениците са ангажирани, уверени, подкрепяни в развитие на критичното мислене. Иновативният урок допринася за емоционалното себепознание и развитие на социалните умения. Учениците са мотивирани за екипна работа, развиват успешна комуникация чрез разпределяне на роли, полагат усилия за лична индивидуална проекция и осъзнават психологическата ценност на екипния резултат като принос на всеки един от членовете на екипа. Образователният процес се реализира чрез взаимосвързани елементи: позитивен подход и личностно развитие.
Вторият иновативен урок се проведе в РБ „Захарий Княжески” с ученици от 2 г клас. Павлина Балева – учител в начален етап във Второ ОУ, представи Урок по щастие.
Под формата на игра учениците формират и развиват уменията за разпознаване и назоваване на емоции. Дейностите са организирани в тематични занятия на принципа на социално-психологичния тренинг: „Кажи здравей с мечо”, „Браво”, „Сърцето на класа”, „Събираме добри думи”, приказката „Фло”. Структурата на урока следва определен алгоритъм – подбрани са неформални ситуации, които поддържат групата/класа в състояние на интензивно взаимодействие на всеки етап: запознаване, утвърждаване на положителна самооценка, утвърждаване на позитивна среда в класа, формиране на умения за изразяване на позитивна оценка, формиране на чувство за общност.
Иновативният урок по щастие е нов метод на социално-емоционално учене. Личностното развитие на детето е резултат от неговото обкръжение – група, клас, училище, семейство. Връзките и отношенията, които се изграждат в тези общности, оказват влияние и променят индивидуалния опит и поведение, с други думи: това, което ни заобикаля има критично значение за изграждането на личността. Щастието е не само усещане, а и практика. Но никога не може да се превърне в досадна домашна работа. Детето се чувства щастливо, когато усеща своята уникалност, отстоява своето мнение, получава поощрение и най-важното – знае, че го обичат.


image0 (9K)