Външно с предупреждение към българите: Франция е блокирана

Франция е блокирана от историческа по мащабите си стачка на държавните служители. Те протестират срещу пенсионната реформа на френския президент Еманюел Макрон. Парализирани са транспортът и услугите в цялата страна.

Опустели гари, навалица пред оскъдния транспорт и съкратени до минимум услуги – това е днешният ден на французите. Парижкото метро е почти замряло – не работят 11 линии. Железопътната компания „SNCF“ ще осигури едва 10% от трафика си. Влаковете из страната са рядкост. Стачката „се усеща и във въздуха“ – съкратени са 20% от полетите за деня, 30% в „Ер Франс“, 233 полета на компанията „Изи джет“.

От нашето Външно министерство отправиха следната препоръка: “Препоръчваме на българските граждани, пребиваващи във Франция или планиращи пътуване в страната, да се информират за актуалната обстановка. Трябва да имат предвид възможните затруднения и закъснения на градския транспорт при придвижване от и до летищата, както и закъснения в обслужването на самите летища. При подготовка на пътуване съветваме сънародниците ни да предвидят и осигурят алтернативен транспорт за придвижване от и до летищата, особено в Париж“.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на следните телефони: + 33 1 45 51 85 90 и +33 6 23 18 09 93.


image0 (9K)