В Австрия започва масово тестване за коронавируса COVID-19

Австрия започва масово тестване на жителите на страната за коронавируса COVID-19.

То ще се проведе между 4 и 15 декември в цялата страна и ще бъде доброволно и безплатно. Във Виена ще се тестват по 150 000 души на ден.

В мащабния проект се включват армията и експерти от Червения кръст и Бърза помощ. Очаква се като асистенти да се присъединят и студенти по медицина.

С масовото тестване австрийското правителство цели да бъдат идентифицирани заразени лица, които са без симптоми, но пренасят заразата, като по този начин се прекъсне веригата за разпространение на вируса. Хората в Австрия ще бъдат тествани с бързи антигенни тестове, които дават надежден резултат до 15-20 минути. От тях може да се възползва всеки жител на страната, който е на възраст над 10 години. В цялата страна ще бъдат отворени специални станции, където ще се провеждат тестовете. Във Виена тестването ще започне в петък, 4 декември и ще продължи до 13 декември. Местните власти очакват то да обхване около 60% от населението на австрийската столица – около 1,2 милиона души, съобщава bulgaren.org.

За целта ще бъдат отворени три големи станции с общо 300 линии. Предвижда се през всяка линия да бъдат направени по 500 антигенни теста на ден. На практика това означава, че дневно в столица близо 150 000 души ще бъдат проверени за коронавируса COVID-19.

 


image0 (9K)