В Газа е открит „най-големият“ тунел на Хамас досега, твърди Израел

В Газа е открит "най-големият" тунел на Хамас досега, твърди Израел

Израелските въоръжени сили съобщиха в неделя, че са открили „най-големия тунел на Хамас“ в Ивицата Газа до момента, предаде Си Ен Ен. Тунелът е дълъг 4 км, достига на 50 м под земята и е достатъчно широк, за да може през него да преминават автомобили с бойци.

Хамас е ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. Тя контролира Ивицата Газа, която граничи с Израел и Египет и където живеят над 2,3 млн. души.

Новината за новооткрития тунел на групировката идва на фона на войната между Израел и Хамас, която започна през октомври с мащабно и непредвидено нападение на Хамас срещу Израел. При атаката загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници.

Тел Авив отговори с пълномащабна офанзива и блокада на Газа. По данни на местните власти оттогава насам са загинали над 18 000 палестинци.

Сега военният говорител на Израел Даниел Хагари съобщи, че необичайно големият тунел е предназначен за превозване на коли с бойци на Хамас от Газа до израелската граница и подготовка на нападения срещу граничния пункт Ерез между Газа и Израел.

Хагари не уточни дали тунелът е бил използван от Хамас за нападението през октомври.

Входът към тунела е скрит в пясъчна дюна само на 100 метра южно от контролно-пропускателния пункт Ерез. В близост се намира и израелска военна база. Това отново повдига въпроси защо израелското разузнаване е пропуснало да забележи подготовката на Хамас за атаката преди 4 месеца, пише Асошиейтед прес.

Повечето тунели на Хамас, разкрити досега от израелските сили или от самата групировка, са тесни и ниски и през тях военните могат да минават само пеша, напомня Ройтерс. Тунелът, показан от Хагари, има шахти, които се спускат вертикално надолу. Според израелските военни това подсказва, че той може да е част от по-широка мрежа.

Освен това тунелът е оборудван с електричество, вентилация и комуникационни системи. Израелската армия се закани да го унищожи.

Според Израел Хамас използва мрежа от подземни тунели под Ивицата Газа за нападенията си. Смята се, че в тунелите групировката държи и отвлечените през октомври заложници.

Такива твърдения стават повод за атаки на Израел срещу обекти в Газа, включително болници. През ноември израелските сили проникнаха в най-голямата болница в Газа – „Ал-Шифа“, с обяснението, че под нея има тунел, който се използва за команден център на Хамас.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)