Читалища в Брезово закупуват нови фолклорни костюми по линия на Мярка 21 от СВОМР на Сдружение „МИГ Брезово, Братя Даскалови“

Две читалища в община Брезово ще закупят нови тракийски фолклорни костюми по Мярка 21 „Съхраняване и развитие на местните идентичности и валоризиране на местното културно наследство на територията на МИГ Брезово, Братя Даскалови“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие на Сдружението.

Сдружение „МИГ Брезово, Братя Даскалови“ е с одобрена процедура за подбор на проектни предложения по Мярка 21, чрез която ще финансира НЧ „Отец Паисий 1876 – гр. Брезово“ и НЧ „Лъч -1918 г.- с. Борец“.

Приемът по мярката стартира в края на 2022 г., а двете читалищата в община Брезово подават своите проекти през 2023 г., като и двата проекта касаят закупуване на фолклорни костюми, необходими за нуждите на самодейците им.

НЧ „Отец Паисий 1876 – гр. Брезово“ кандидатства за закупуване на общо 38 бр. тракийски фолклорни костюма, които ще допринесат за най-пълното и автентично представяне на местните фолклорни обичаи от малките и големи самодейци. Идеята на проекта е насочена към съхраняването и развитието на местното културно наследство, опазване на местния фолклор, на културните ценности и взаимоотношения между поколенията, възпитаването на родолюбието, и опазване духа на местните традиции и обичаи. Проектът е одобрен и договориран, предстои неговото изпълнение и финансиране.

НЧ „Лъч -1918г.- с. Борец“ се опитва да възроди и съхрани местният фолклор, както и да утвърди културните взаимоотношения между поколенията, чрез закупуването на тракийски фолклорни носии за самодейната певческа група към Читалището. Кандидатът ще осигури 17 бр. нови тракийски носии за своите самодейци.

Екипът на Местната инициативна група им желае успешно реализиране на проектите и много творчески изяви на самодейните групи с новите фолклорни костюми.


image0 (9K)