В закон ще влязат нововъведения за теглене от банкомат, или онлайн

В закон ще влязат нововъведения за теглене от банкомат, или онлайн – от платежната сметка за основни операции ще могат да се правят до три безплатни превода на месец, включително и чрез системите за онлайн банкиране на обслужващата го банка

Хората ще имат право ежемесечно на три безплатни тегления на пари от банкомат от сметка за основни операции. Това гласят промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които са внесени от Министерски съвет в парламента, пише „Труд“.

Безплатното теглене на пари важи само за банкомати на обслужващата го банка. А ако на човек се наложи да тегли пари от банкомат на друга банка – ще плаща такса.

Освен това от платежната сметка за основни операции ще могат да се правят до три безплатни превода на месец, включително и чрез системите за онлайн банкиране на обслужващата го банка.

За да бъдат ползвани безплатни услуги на банките, в платежната сметка за основни операции може да влизат само пари от заплати, пенсии, помощи и обезщетения по социалното осигуряване и социалното подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти и лихвите върху тях.

При изпълнение на това условие освен безплатните преводи и теглене на пари от банкомат на същата банка, не се начислява и регулярна такса за обслужване.


image0 (9K)