В Русия е нужна критична маса от хора, осъждащи войната

„Бяхме от едната страна на Желязната завеса, но бяхме и активни участници в борба за мир, за конгреси, за младежки фестивали, за противопоставяне войната като средство за решаване на политически въпроси. Имахме опит в отразяване на войните и на бежанските кампании. Армията ни сега е на нивото на разрушеното селско стопанство“, каза журналистът проф. Петко Тодоров в „България сутрин“.

Според него, за да се сложи край на кризата в Украйна, трябва да се натрупа критична маса в Русия от осъждащи войната хора, които предприемат конкретни действия. Съдейки по опита с другата империя – САЩ, в Афганистан – 2 години, Виетнам – 3 години, отбеляза той.

И добави, че противопоставянето на ядрените потенциали сякаш се явява спасение за света.

„Днес е особено важно да обърнем внимание върху тотално загубената комуникационна война от страна на Русия, въпреки че Путин опита да именува Западния свят, наричайки го „империя на лъжата“. Вече сме в тотална информационна завеса. И от двете страни спряха информационните източници на своите опоненти“, коментира политологът проф. Росен Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че в дигиталния свят битката най-вероятно ще бъде спечелена от Запада. И обърна внимание на възможностите на милиардера Илън Мъск.

Отново двете свръхсили намират поле, на което да разиграват своите геополитически интереси, посочи проф. Стоянов. Според политолога е трябвало НАТО да ни превъоръжи за негова сметка.

Още по темата

15 мар 2022 09:53

43

15 мар 2022 07:10

266

„През тези 18 години България не бе превъоръжена и поради териториалните, глобалните, геополитическите сблъсъци между онези уж вече не свръхсили. През цялото това време, ако сме мислели, че имаме право на самостоятелна позиция, то е било за вътрешна употреба. Не сме имали възможността да станем част от онова голямо, към което сме се присъединили“, обясни проф. Стоянов.

Той определи като изключително любопитен дипломатически ход предстоящата визита у нас на американския военен министър.

Проф. Тодоров се съгласи с недостатъчното финансиране на армията ни и отбеляза, че през 2019 г. сме постигнали бюджета за военни цели, който е бил през 2008 г.  

Журналистът подчерта, че този, който познава руснаци, знае колко са горди, а светът не дава отговор как ще спаси достойнството на Русия, за да се излезе от войната.

„Говори се само за натиск върху Русия, който изостря сетивата на Путин и кръга около него. Натискът се усеща повече от хората в Русия, отколкото от ръководството. Както е и в Украйна – в Кишинев хотелите са пълни с богати украински мутри, които с приятелки пият и се веселят. Има тарифа между 10 и 30 хил. евро за напускане на границата на човек между 18 и 60 г.“, каза проф. Тодоров.

У нас се стремим да намалим влиянието на пазарната икономика, а търговските санкции срещу Русия ще повлияят на Европа, убеден е той.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)