В Стара Загора изработват ТИХИ КНИЖКИ – ново поколение играчки, развиващи децата по метода Монтесори

Децата са любопитни и обичат да изследват света. Ако внимателно ги наблюдаваме ще видим, че те са винаги заети и силно мотивирани да играят на игри, които им харесват. Малчуганите изпитват удоволствие, когато открият нещо ново и затова в игрите са смели изследователи напук на всички последици. Заравят ръце в пясъка, а често, за ужас на родителите си, дори опитват от него. Това са техните важни стъпки към разбирането на света.

[ad id=“263680″]

..

Как можем да подкрепим желанието за знание на малките ? Необходимо е да следваме интересите на детето и да ги надграждаме. Има много начини да зарадваш едно дете и да го направиш щастливо. Едва ли си представяте обаче, че едно от тези неща включва наименованието “тихо” в себе си.

На гости сме в ателие за ръчно направени изделия в Стара Загора. Какво се крие зад името „ДиАлДа-Х“ ?

Три жени /Диана Георгиева, Александра Иванова и Дарина Иванова/ и тяхното изкуство, което включва и изработката на ТИХИ КНИЖКИ. Това е ново поколение развиващи играчки.

В тайната на интерактивните текстилни детски книжки – развиващите „тихи“ книжки ни въвежда Дарина Иванова.

Какво е „тиха книжка“ ?

Всъщност имената са няколко. Освен „тихи“, ги наричат „развиващи“ и „текстилни“. „Тихи“, обаче ги определя най-точно, защото съдържат тихи занимания. Тихата книжка е поредица от меки (текстилни) страници и е съобразена с възрастта и интересите на детето.

[ad id=“225664″]

..

Каква е разликата в сравнение с обикновените книжки?

Тихата книжка е ушита до най-мъничкият детайл. Всичко се крои ръчно. Някои от детайлите се шият на ръка, по-голямата част – на машина. Страниците ѝ съдържат много игрови дейности за забавление на детето. То активно участва във всяка една игра и не е просто зрител. Всяка книжка е специално изработена за конкретното дете, съобразено с нуждите и интересите му.

За каква възраст са предназначени ?

Изработваме книжки за различни възрасти – от няколко месеца до 5-6-годишна възраст. Различното за всяка възрастова група е насочено към това какво трябва да усвои като знания и дейности детето.
Когато са за деца до 1 година залагаме на различни цветове и форми. За по-големи деца включваме различни игрови елементи. Детето борави с книжката по най-различни начини: докосва страниците и отделните апликации, отваря, затваря, дърпа или пъха различни елементи.

От какви материали са изработени книжките? Безопасни ли са те за най-малките ?

Интерактивните тихи книжки на „ДиАлДа-Х“ са изработени от естествени материали – меки памучни платове, филц /Филцът е мек, нетъканен плат. Изработва се чрез сплъстяване на вълна. Полученият плат е много здрав. Той не се нищи и за това лесно се крои и шие. / и декоративни елементи: копчета, панделки, шнурчета, дървени елементи.

Правят се така, че да са безопасни. Когато са за деца до 1 година елементите са по-големи, за да са безопасни, дори ако детето ги сложи в устата си. Изработват се така, че да не се отделят от книжката. Прикрепени са посредством панделка или шнурче.

Освен това могат да се перат /ръчно, с хладка вода/, и да се преглаждат / с ютия на умерена температура / през кърпа.

[ad id=“225664″]

..

Как помага на детето тази книжка ? Какви умения развива ?

Книжките са изработени по метода на Мария Монтесори /италиански лекар и възпитател/, посредством игра да придобиват и развиват различни умения, да подобряват фината моторика, да опознават околния свят. С названието фина моторика се обозначават фините движения на пръстите на ръцете. Д-р Мария Монтесори говори за това, че ръцете са инструмент на мозъка, т.е. развивайки моториката на ръцете, се развива ума на детето.

Тихите образователни книжки правят точно това, помагат на децата да развиват умение за самостоятелност: да може да се облича като се тренира да закопчава и откопчава копчета и ципове, да завързва и развързва обувки, научават цветовете и формите, цифрите, буквите и много други неща.
Помага на деца с различни специфични потребности да говорят и да придобият полезни навици.

Как избирате какви и колко страници ще има книжката ? Обсъждате ли с родителите какви умения биха искали да развият у детето си? 

Книжките имат най-различни теми. Най-добре е да бъдат изработени индивидуално според възрастта, интересите и уменията на детето. Родителите сами избират колко и какви странички ще се харесат на тяхното дете. Обикновено разговаряме с тях за това какви са интересите на детето, какви цветове харесва, говорим за уменията му и така решаваме каква да е темата и какви да са дейностите в книжката. Персонализираме ги с името на детенцето на корицата или друг надпис по желание.

От къде дойде идеята да изработвате „тихи книжки“ ?

Видяхме идеята в Интернет и ни се стори интересна. Обичаме предизвикателствата и книжката се роди. Почувствахме се предизвикани да вложим собствен почерк в изработването на такава книжка. Сега с радост създаваме всяка следваща.


image0 (9K)