ГЕРБ остави Емил Христов на поста зам.-председател на прламента

От БСП поискаха оставката на Христов заради нарушаване на правилника и уронване престижа на Народното събрание.

[ad id=“225664″]

Конкретен повод стана това, че на 18 април Христов не е допуснал в сградата на парламента протестиращи родители на деца с увреждания, въпреки че те са имали надлежно издадени пропуски за достъп. „За“ освобождаването му гласуваха 71 народни представители, а 118 – „против“.

Друг мотив за исканата оставка е и това, че в пленарното заседание, което Христов е водил същия ден, е допуснал да звучи език на омразата. Според БСП това е станало с прочетената от Спас Гърневски декларация от името на ГЕРБ.

Този случай не трябваше да се използва за политически цели, заяви Емил Христов. Според него от БСП са „употребили“ хората с увреждания за партийни цели. Той изложи хронологията на събитията от 18 април и заяви, че повече от час от БСП са крили от него, че има граждани, които не са допуснати в сградата на парламента.

[ad id=“263680″]

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че парламентарната му група стои твърдо зад Емил Христов. Според ГЕРБ скандалът с допуска на хората с увреждания в парламента цели да дискредитира Емил Христов, правителството и управляващите. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев посочи, че Народното събрание в лицето на Емил Христов е направило груба грешка като не допуснало хората с увреждания и с това е показало бездушието на властта.

[ad id=“238430″]

Колегата му Драгомир Стойнев се обърна към ГЕРБ и им каза, че са в изолация, защото се пазят от българските граждани и бягат от проблемите им. От парламентарната група на ДПС заявиха, че няма да участват гласуването по оставката на Емил Христов като заместник-председател на Народното събрание.


image0 (9K)