ГЕРБ поиска Кирил Петков да обясни за обявяването на форсмажор

ГЕРБ настоя премиерът Кирил Петков да обясни на депутатите идеята на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова за обявяване на форсмажор по всички междуфирмени договори заради с войната в Украйна.

Нинова обяви вчера, че ще внесе такова предложение в МС.

Това ще позволи отлагане на сроковете за изпълнение и предотвратяване на налагането на неустойки за неизпълнение.

Периодът за действие на форсмажорните обстоятелства ще важи от 24 февруари до края на март и ще се отнася за всички сектори в българската икономика, обяви тя.

Още по темата

16 мар 2022 22:08

33

16 мар 2022 15:53

51

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова припомни, че вчера парламентарната група поиска изслушване на премиера Кирил Петков по темата за мерките на правителството за борбата с ценовата криза и спекулата, но то не беше прието.

„Вчера следобед с голяма изненада разбрахме, че вицепремиерът Корнелия Нинова е заявила, че правителството обмисля въвеждане на форсмажор. В тази връзка, моля по силата на правомощията, дадени ви от правилника и Конституцията вие по своя инициатива да поканите министър-председателя Кирил Петков да отговори на този толкова важен за целия икономически бранш и бизнес въпрос“, призова тя.

Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов предупреди, че подобна идея може да застраши живота на пациентите в болниците.

„Секторите в нашата държава са изключително много. Вчера, когато беше обявено това нещо от ресорния вицепремиер Корнелия Нинова, телефонът ми се запали от директори на лечебни заведения. За да бъдем максимално ясни, аз искам да ви кажа, че по отношение на предложеното от г-жа Нинова форсмажор в основния закон на България, форсмажор не съществува. Българската Конституция няма такова понятие. Има непреодолима сила, което е чл. 306 от Търговския закон, което освобождава длъжника от отговорност“, каза още Костадин Ангелов.

„Това означава, че може да не се достави кислород в болниците, което ще постави под риск живота на хората в болницата. Това е намерение на правителството да запали търговска война“, предупреди той.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви, че ще обмисли внимателно предложениетона ГЕРБ за изслушване на премиера.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)