Гешев: Нямам доверие на военната полиция, която не се включи в разследването в МО

Решението на Съда на ЕС за Европейската заповед за арест (ЕЗА) се прилага за в бъдеще, а нормативните въпроси около нея са проблем на Народното събрание. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за Нова телевизия в събота, цитиран от „Правен свят“.

„ЕЗА е проблем на Народното събрание, не знам какво отношение има прокуратурата към него. Решението на СЕС, което се цитира, което между другото е част от няколко различни решения, се прилага за в бъдеще. Ако лицата, спрямо които има издадена ЕЗА, можеха да бъдат в София – да бяха дошли. Чакам ги с интерес. Едни казват, че ще си дойдат, но на границата имало задръстване – помните ли този случай – за едно семейство става дума, после бяха издирени мисля, че в Испания. Сега един друг казва, че ще дойде – да заповяда, чакаме го. В България няма смъртно наказание, има адвокатска защита, има Европейска конвенция за правата на човека, така че е добре дошъл. Ще го изчакаме, ако иска да дойде“, заяви Гешев.

Той отново бе провокиран да коментира и акцията срещу групата шпиони, за която прокуратурата даде повече информация през седмицата. „Обемът на информация, която може да е предадена, още се изяснява. Взети са всички мерки, за да се минимализират щетите за националната сигурност“, обясни Гешев.

Главният прокурор благодари и на служителите от Бюрото по защита за съдействието във връзка с проведената операция.

„Поздравления за Бюрото по защита, защото то участваше в тази операция и ще ви кажа защо. Защото имам доверие на тази структура, а нямам доверие на военната полиция, която не се включи в действията по разследването. И се оказа, че с основание нямам доверие. Дейността на Бюрото по защита е в три направления – да защитава магистрати, да защитава свидетели и третата е – да защитава действията по разследването на прокурори, което е и най-малката част от дейността на тази структура. Когато обаче нямаш доверие в колегите си от други звена, това се оказва един начин да се положи началото на качествените разследвания“, заяви Гешев.

Главният прокурор подчерта: „Тук става въпрос за българи (служители на Военното разузнаване, на Министерство на отбраната), продаващи собствената си държава за стотинки. Това са хора, клели се да защитават страната си, както каза колегата от военно-апелативната прокуратура. Тази грозна картинка трябваше да я видят българските граждани. Никой не обича предателите. Предатели винаги е имало като започнем от Юда за 30 сребърника. Българската прокуратура и българските служби ще се противопоставят на всякакви заплахи, касаещи националната сигурност. Не става въпрос дали харесваме една или друга държава. Първото, което трябва да стои пред нас, е дали обичаме България и защитаваме нейните интереси“.

 


image0 (9K)