„Голяма грешка“. Руската Дума единодушно прие решението на Путин за ядреното оръжие

"Голяма грешка". Руската Дума единодушно прие решението на Путин за ядреното оръжие

И двете камари на руския законодателен орган – Думата, подкрепиха в сряда решението на президента Владимир Путин за спиране на участието на страната в последния международен договор Нов СТАРТ за контрол над ядрените въоръжения между Русия и Съединените щати. Това стана в сряда, ден, след като лидерът на Кремъл обяви този ход в голяма реч пред нацията.

Договорът за ограничаване на стратегическите въоръжения беше подписан в Прага през 2010 г. от президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама. Путин, като президент, преди две години подписа закон за удължаване на споразумението до 2026 г. Нови преговори между Москва и Вашингтон по договора бяха планирани за миналия ноември, но Русия едностранно ги отмени в последния момент.

Документът ограничава максималния брой на разположените ядрени бойни глави, както и броя на техните носители. Той забранява на страните да разполагат стратегически ядрени оръжия извън техните територии, задължава ги да не крият ядрени ракети от разузнаването и осигурява достъп на инспекторите на другите до бази с ядрени оръжия.

Във вторник Путин каза, че Русия не планира да спазва споразумението, но няма да се оттегли от него.

Москва нарече спирането „обратимо“, но настоя, че Вашингтон „трябва да покаже политическа воля“ в тази посока.

Във Варшава за среща на лидерите на девет държави от източния фланг на НАТО след изненадващо посещение по-рано през седмицата в украинската столица Киев, президентът на САЩ Джо Байдън нарече спирането на участието на Русия към договора „голяма грешка“.

Договорът – последното останало споразумение за ядрени оръжия между двете суперсили, ограничава всяка нация да има до 1550 разположени стратегически ядрени бойни глави и до 700 междуконтинентални балистични ракети и стратегически бомбардировачи.

Всяка страна обвини другата за разпадането на пакта, което допълнително породи опасения за глобалната сигурност по време на войната на Москва в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че съжалява за решението на Путин и изрази надежда, че Москва ще го преразгледа. Той добави, че с този ход „цялата архитектура за контрол на въоръженията е била демонтирана“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)