Готвачът на Тато: Предпочиташе постно, защото преяждаше с месо на приеми

„Готвенето ми е детската мечта, която сбъднах във всички варианти. Готвил съм в телевизия, в скъпи ресторанти, на президенти, а сега храня млади хора. Винаги съм се въртял около печката. Първото нещо, което съм сготвил, вероятно са били пържени яйца. Като ученик в Техникума по обществено хранене попаднах на много добри преподаватели“. Това разказа личният готвач на Тодор Живков Йордан Стоичков, по-известен като бай Данчо.

„Не знам дали Тодор Живков ме избра за личен готвач или предишният колега, който му готвеше. Подготвихме прием за 3000 души в един хотел само двама души. Не бяхме спали три дни. Не съм имал случай, в който Живков да ми каже „това не ми харесва, не ми го готви повече“. Много рядко той лично си поръчваше. Разчиташе аз да направя менюто му. Ако се е случвало, е искал боб чорба, например. Казваше, че достатъчно яде меса по приеми и предпочиташе постни гозби. Беше стриктен към яденето и пиенето и не прекаляваше. Обичаше да обядва таратор с раци от Шабла.

До такава степен му бяхме свикнали, че знаехме точно колко сол да сложим, за да не се налага след това допълнително да слага. Жени Живкова му беше назначила някаква диета с мюсли и корн-флейкс. Един ден дойде и ми каза: „момчета, бе я си ми гответе, както си знаете, а като дойде Жени, ще ям нейното“, спомня си бай Данчо.

 


image0 (9K)