Гръцкият митрополит Амвросий: „Божие наказание“ е заради неверника Ципрас

Гръцкият митрополит Амвросий, един от ожесточените противници на левицата, заяви, че катастрофалните пожари в Атика, при които загинаха най-малко 79 души, са „божие наказание“ заради неверника Ципрас, предаде Танюг, пише vesti.bg

„Атеистът премиер Алексис Ципрас предизвика божия гняв. Гърция е унищожена от огън и наводнения“, написа в своя блог митрополит Амвросий, като цитира Новия завет, в който се казва, че заради отдръпването на народа от Бога се явяват различни бедствия като глад, епидемии, кръвопролития и престъпления.

[ad id=“225664″]

Митрополитът дори свърза пожарите в Атика с факта, че Ципрас не се е оженил за момичето, с което от дълго време има връзка.

Част от свещениците в Гръцката православна църква не одобряват политиката на премиера Ципрас, а последната им изява бе шеучастието в организирането на антиправителствени протести против договора за името на Република Македония.

Митрополит Амвросий освен това е против левицата като цяло, особено след като някои представители на управляващата партия СИРИЗА в една от изборните си кампании поискаха да се премахне кръстът от гръцкото знаме.

Междувременно ръководителят на Гръцкия център за превенция и контрол на заболяванията Теофилос Розенберг съобщи днес, че на пострадалите от катастрофалните пожари в Гърция ще бъде оказвана психологическа помощ.

Розенберг уточни, че психолози ще помагат на роднините на загиналите при пожарите и на онези, които са видели как имуществото им изчезва в пламъците.

Същевременно екипи от епидемиолози ще проверяват дали в засегнатите от пожари райони има опасност за здравето на хората. Както беше съобщено днес, броят на жертвите от пожарите в Атика се е увеличил до 79 души.

[ad id=“236993″]

Професорът по астрономия и директор на Националната обсерватория в Атина Манолис Плеионис обясни за гръцко радио причината за опустошителните пожари: „Високата температура и поривите на вятъра, които достигаха до рекордната скорост от 120 км/час, отчасти са причина за опустошението, причинено от пожарите в областта на Атина Атика“.

„Голямата скорост на вятъра със сигурност е създала условия за бързото разпространение на пожарите“, каза професорът, подчертавайки, че скоростта на вятъра е рекордна за посладните осем години. „Средната скорост на вятъра е била 65 км/час, но поривите му са достигали до 120 км/час“, каза той.


image0 (9K)