Даваме грешни послания на децата, когато им купуваме скъпи вещи на всяка цена

Купуването на скъпи вещи за децата е свързано с неувереността на самия родител

Как да научим децата си на ценности и къде е границата когато им купуваме скъпи неща? Често се наблюдава явлението, родители да се хвалят пред други родители, какви вещи са купили на децата си. Това е свързано с несигурността и неувереността на самия родител, казва семейният психотерапевт Валентина Димитрова в предаването „Радиокафе“ по БНР.

„Смятат, че високият стандарт на живот може би ще ги представи и ще ги позиционира в обществото на някакво по-високо ниво, което не е нужно и говори за по-голяма неувереност за това какъв си ти като човек и дали имаш нещо повече от възможности“, подчерта тя.

По думите й, това дава грешно послание на децата и оставя погрешно разбиране у тях за важните неща, мнението на другите и това как трябва да се представяш.

Когато изграждането на самоувереността и самочувствието в детето започне да се случва в ранна възраст, то няма да обръща особено внимание на скъпите вещи и дрехи на връстниците си, а би се вписало по автентичен начин в средата, смята психотерапевтът Валентина Димитрова.

https://www.dunavmost.com/====


image0 (9K)