Данчо Лечков на 50!

Днес 50-годишен юбилей празнува един от най-големите български футболисти Йордан Лечков. Той е авторът на върховния момент в историята на българския футбол – на 10 юли 1994 година Данчо се разписа с плонж в мрежата на Германия на четвъртфинала на световното първенство в САЩ, с което елиминирахме действащия световен шампион. Това е нещо, което никога преди и никога след това не се е случвало в цялата история на родния футбол.
[ad id=“218001″]

Преди да екзекутира Бундестима, Лече мушна гол на Гърция за първата българска победа на световни финали – също исторически миг, и показа хладнокръвие и техника, реализирайки победната дузпа в тежкия осминафинал срещу Мексико. Данчо бе един от най-добрите за България и на Евро’96, където в мача срещу Франция измъкна топката покрай четирима по фланга и намери на чиста позиция Любо Пенев във вратарското поле на „петлите“.

[ad id=“218001″]

На клубно ниво „Гениалния плешивец“ записа най-добрите си игри в Хамбургер ШФ, като в два поредни сезона бе избиран за най-добрия халф в Бундеслигата. За трансфера му в Германия натежа силният сезон с ЦСКА на българската сцена. С „армейците“ Лече е шампион за 1992 година – 29 мача и 17 гола. Едно от тези попадения е във Вечното дерби срещу Левски – постижение, с което не всяко голямо име от историята на ЦСКА може да се похвали.
[ad id=“218001″]
С родния си Сливен Лечков спечели Купата на България през 1990 година, което и до днес е най-големият успех на „войводите“. Именно в този период „Скилачи от Сливен“ хвана окото на скаутите в ЦСКА. След Хамбургер техничарят записа по един сезон в Олимпик Марсилия и Бешикташ, а през 2001 година се завърна на „Армията“ с червения екип. На 34 години Данчо отново разминаваше противниковите играчи като колчета, а през 2003-а сложи край на кариерата си в Сливен. От 2005-а е вицепрезидент на БФС.

Източник – Спортал

image0 (9K)