Денят на Свети Патрик в условията на локдаун

Денят на Свети Патрик (17 март) е възникнал като културен и религиозен ирландски празник. Днес обаче се отбелязва в много страни, включително и в България.

Първоначално цветът, който се е асоциирал с Патрик (около 390 – 460 г. сл. Хр.), е бил синият, но през вековете зеленият цвят е станал по-популярен. Зелени панделки и детелини са се носели по случай деня на Свети Патрик още през ХVІІ век.

Поверието гласи, че Свети Патрик е използвал трилистната детелина, за да обясни Светата троица на езичните ирландци и носенето на детелини се е превърнало в задължителен елемент от празненствата.

Празникът заварва ирландците в дълъг локдаун, докато междувременно се извършва ваксиниране на населението, разказаха пред БНР Лора Димитрова (от група „Лора“ – вокал в българо-ирландската група AMORIC) и Иван Милев (DJ ShakerMaker), които станаха семейство и вече няколко години живеят в Дъблин.

Тази година празникът в Ирландия се празнува в по-семеен кръг. Задължителни остават зелените дрехи и шапки. Много ирландци рисуват своя национален и религиозен символ (детелината) на бузите си или го прикрепват към дрехите и празничните си шапки.

 

 


image0 (9K)