Депутатите приеха личните карти да съдържат биометрични данни и електронен подпис

Парламентът реши личните карти вече да могат да съдържат биометрични данни и електронен подпис. В документите ще се съдържа електронен носител на информация, в който ще може да се записват биометрични данни, удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис, приеха депутатите с промени в Закона за българските лични документи на второ четене.

Измененията влизат в сила от 1 януари 2018 година. Българските лични документи, издадени до тази дата, ще са валидни до изтичане на срока им, предаде БТА, цитирана от dir.bg

Промените предвиждат наличието на електронен носител на информация – чип, имплантиран в личните карти. Създава се правна възможност в личните карти на българските граждани да се съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис.

В личната карта ще има и биометрични данни в отделен защитен сегмент на електронния носител съгласно препоръките на Международната организация по гражданско въздухоплаване, ако в заявлението за издаване на документа лицето е заявило желание за това.

Предвижда се в заявленията за издаване на лична карта да се посочва отказ от издаване и записване на удостоверение за електронна идентичност върху електронния носител на информация, искане за издаване и записване на удостоверение за квалифициран електронен подпис, както и искане за записване на други данни, включително биометрични.

Паспортът и документите за пребиваване също ще може да съдържат удостоверение за електронна идентичност и удостоверение за квалифициран електронен подпис и съответните им криптографски ключове.


image0 (9K)