Десетки убити и хиляди ранени след мощен взрив в Бейрут

Взривът в Бейрут Photo: ANWAR AMRO / AFP (AFP)

78 души загинаха, а над 4000 бяха ранени след два мощни взрива в складове с експлозивни материали в Бейрут, съобщават световните агенции. Складовете са разположени на пристанището в ливанската столица. Спасителните екипи продължават да издирват оцелели сред руините.

По думи на президента на страната Мишел Аун са се взривили 2 750 тона амониев нитрат, който се използва за изработването на изкуствени торове и бомби. Веществото е престояло в помещенията близо до пристанището повече от шест години, което президентът определи като “недопустимо”.

По първоначални данни експлозията се е случила след като в склада е бил извършван ремонт на дупка в тавана, заявяват източници на Ройтерс.

Местни медии съобщават, че болниците са препълнени с пациенти, много сгради са унищожени.

“Това, което виждаме, е огромна катастрофа. Има жертви и ранени навсякъде”, каза директорът на Червения кръст в Ливан Джордж Кетани.

Видеа от експлозията, споделяни в социалните мрежи, показват издигащ се дим от пристанището, последван от огромен взрив, образувал бял облак във формата на гъба.

Часове след двете големи експлозии пожарът продължаваше да гори в района на пристанището, а по думи на очевидци е придал на небето оранжев оттенък.

„Виждал съм война, знам какво е чувството. Това днес е катастрофа. Никога не съм виждал подобно нещо”, казва местен жител, очевидец на взрива, цитиран от Гардиън.

Големият взрив съживи спомените от времето на гражданската война между 1975 и 1990 г., както и последствията от нея. Тогава ливанците бяха чести жертви на бомбардировки и взривове на коли с бомби.

Трагедията идва три дни преди трибуналът, подкрепян от ООН, да се произнесе по делото за убийството на бившия премиер Рафик Харири (баща на управлявалия до миналата есен Саад Харири). Обвиняеми са четирима членове на подкрепяната от Иран шиитска организация „Хизбула“, която има сериозни позиции във властта в Ливан. Убийството на Харири през 2005 г. повлия сериозно на развитието на страната.

Правителствата на Кипър и Индия вече предложиха да изпратят помощ под формата на лекари, медицинско оборудване и лекарства на Бейрут.

Няма данни за пострадали български граждани при взрива, съобщи министерството на външните работи. Взривът е станал в район, недалеч от посолството на България в Бейрут. По информация на дипломатическата ни мисия няма пострадали сред служителите в посолството. По сградата му има минимални щети – счупени прозорци.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)