Джо Байдън е разговарял по телефона с Олаф Шолц

Джо Байдън е разговарял по телефона с Олаф Шолц

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял снощи по телефона с новия германски канцлер Олаф Шолц, за да го поздрави за встъпването му в длъжност, предават световните агенции.

По-рано вчера Шолц, който положи клетва в сряда, направи първите си посещения в чужбина – в Париж, където бе приет от френския президент Еманюел Макрон, и след това в Брюксел за срещи с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, предава БТА.

Още по темата

„Говорих с германския канцлер Олаф Шолц, за да го поздравя за назначаването му“, обяви президентът на САЩ в Туитър. „С нетърпение очаквам да работя в тясно сътрудничество (с Шолц) по пълния набор от глобални предизвикателства, включително трансатлантическите усилия за (реагиране) на дестабилизиращото струпване на войски от Русия по протежение на границата с Украйна“, написа още Байдън.

Белият дом съобщи, че президентът на САЩ подчертал своята подкрепа за „здравата връзка“ с Германия и по-нататъшното засилване на сътрудничеството с ЕС като цяло. Двамата обсъдили още борбата срещу пандемията от новия коронавирус и със заплахата от климатичните промени, уточнява комюникето.

Шолц и Байдън потвърдиха близките връзки между Германия и САЩ и изразиха намерение да ги укрепят още повече, казва германското правителство в изявление.

Двамата вече разговаряха в четвъртък на проведената онлайн по инициатива на американския президент Среща на върха за демокрация.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)