Дипломатът с рицина. Шефът на руския културен център в Прага и обвиненията срещу него

Андрей Кончаков е директор на Руския център за наука и култура в Прага

Медии в Чехия назоваха мъжа, който според тях е руският дипломат, влязъл в страната преди близо два месеца с куфарче с рицин и който е част от план за отравяне на поне трима политици в Прага.

На 10 май предаването „168 часа“ на чешката обществена телевизия цитира неназовани източници от службите за сигурност, според които Андрей Кончаков е кацнал на летището в Прага преди два месеца с отровата в багажа си и след това е бил откаран към комплекса на руското посолство, отдавна приеман за контролен център на шпионските операции на Русия в региона.

34-годишният Кончаков отхвърли обвиненията пред чешкия новинарски сайт „Сезнам“. Според него в куфара си е носел дезинфектант и бонбони.

„Трябва да е някаква грешка“, каза Кончаков и отказа да отговаря на повече въпроси без разрешение от Москва.

Русия отхвърли обвиненията, а говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков каза, че „това изглежда като скалъпена история“. Москва е обвинявана, че атакува свои критици в други държави, като случая с отравянето с новичок на двойния агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. Тогава Кремъл също отхвърли обвиненията.

Руското посолство в Прага публикува коментар на Фейсбук страницата си на 11 май. Според него Кончаков е „мишена на неясни обвинения“. Посолството съобщи, че е поискало от полицията в Прага охрана за Кончаков.

Местни медии съобщават, че чешките служби подозират Кончаков като руски агент, който работи под прикритие в културния център. Радио Свободна Европа не успя да получи коментар от чешкото контраразузнаване BIS.​

I Историята с рицина

Информацията за евентуален руски план за отравяне на чешки политици с рицин беше публикувана за първи път от седмичното разследващо издание „Респект“ на 26 април. По същото време беше публикувана информацията за руска хакерска атака срещу информационни системи на Чехия, включително и на здравната система, която е ангажирана основно с епидемията от коронавирус. Според „Респект“ мишени на руския план са кметът на Прага Зденек Хриб, кметът на шести район в града Ондрей Колар и кметът на пражкото село Ржепорие Павел Новотни. И тримата са под полицейска охрана заради този случай.

Хриб ядоса Москва с подкрепата си за преименуването на площада пред посолството на Русия в Прага на името на „Борис Немцов“, застреляният през 2015 г. критик на Кремъл.

Кметът на Прага-6 беше критикуван от Кремъл след демонтажа на паметника на съветския маршал Иван Конев, предвождал армията на СССР при освобождаването на Прага през 1945 г., но по-късно участвал в насилственото налагане на просъветски режими в Източна Европа.

Кметът на Ржепорие пък обяви планове за издигане на паметник на ген. Андрей Власов, съветски генерал, който е преминал на страната на нацистите, но след това отново се е обърнал срещу тях и защитавал населението на Прага.

I Кой е Кончаков

Според предаването „168 часа“ Кончаков е пристигнал в Прага на 14 март, доста по-рано в сравнение с първите информации по случая. Той е имал рицин в багажа си. Като дипломат той не е длъжен да декларира това пред митничарите.

„Сезнам“ съобщава, че Кончаков е бил взет от кола с шофьор на руското посолство – идентифициран като Александър А., който според чешките служби е агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), която е приемник на КГБ. Според информацията този агент е отговарял за сигурността, пратките и секретните документи на руските дипломати.

Предполага се, че Кончаков е роден в Москва през 1986 г. Според базирания в Москва разследващ сайт „Инсайдър“, Кончаков е завършил Московския инженерно-физически институт.

Той е започнал работа за „Россотрудничество“, държавна агенция, която отговаря за руските общности по света. Кончаков е директор на Руския център за наука и култура в Прага от декември 2017 г.

Ръководителката на „Россотрудничество“ Елена Митрофанова нарече медийните публикации „несъстоятелна провокация“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)