Днес събарят още 54 незаконни къщи в „Лозенец“

Продължаваме разчистването на незаконните къщи в квартал „Лозенец“ в Стара Загора. Знаете, че това е процес, който продължава вече години и е извън всякакви конюнктурни събития.

Целта на Общината е, Стара Загора да бъде европейски град на хора с равни права и равни задължения, каза за ЗАРАТА кметът Живко Тодоров в края на миналата седмица.

Булдозерите по план трябва да влязат в квартала в 9,30 часа. Някои от къщите са масивни, на по няколко етажа. Построени са през последните 15 години в зелени площи, в опасна близост до дере и до опожаряваната вече няколко пъти гора.

Юридическата процедура, предшестваща събарянето е тежка. За този етап на премахване тя отне година и половина. Връчени са заповеди за доброволно и принудително събаряне на къщите като обитателите са обжалвали в съда всяка една от процедурите. Заповедите влязоха в сила, след като съдът се произнесе в полза на Общината, но нарочно бе изчакано отминаването на зимата. Интересното е, че никой от обитателите на къщите за събаряне не е подал молба за настаняване в общинско жилище.

Досега в Стара Загора са съборени 130 незаконни къщи. След разчистването на още 54 днес, предстои събарянето на други 80.


image0 (9K)