Добрин Иванов: Исканията са ясни, министърът се пазари

Добрин Иванов: Исканията са ясни, министърът се пазари

Снимка: БНТ

„Преди седмица проведохме среща в Министерски съвет с министър-председателя, на която присъства министърът на финансите, но отсъстваше министърът на енергетиката.

Още по темата

15 мар 2022 20:09

22

Тогава постигнахме принципна договореност с тях, че ще има компенсация за високата цена на електроенергията за небитовите потребители, но остана да бъде уточнена формата на компенсацията с министъра на енергетиката. Вчера беше проведена среща в Министерството на енергетиката, но на нея липсва министърът на финансите“, каза пред БНТ Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той посочи, че предложението на Министерство на енергетиката било много далеч от това, което работодателите искат. Допълни, че на срещата в Министерството на енергетиката ресорният министър се е включил с настройката да се проведе „пазарлък“.

„Те знаеха нашето искане, ние сме го изложили публично. Казали сме какво смятаме, че е справедливо и какво искаме да бъде дадено като компенсация на бизнеса и небитовите потребители, така че българската индустрия да бъде конкурентоспособна. Предложението на Министерство на енергетиката беше много далеч от това, което ние искахме“, обясни Иванов.

„Производствената цена, която КЕВР е определил с ценовото си решение на 1 юли 2021 г., като е признал всички разходи, извършени от АЕЦ Козлодуй и нормалната печалба за тази централа, е 55 лв./мВтч. Вчера цената, която беше съобщена на тази среща, е 133 лв./мВтч. Ние сме в недоумение как е възможно производствената цена на АЕЦ Козлодуй да се е повишила 2,5 пъти, при положение че разходите са почти идентични“, каза Иванов.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)