Доцент Мангъров с трезва оценка на КОВИД ситуацията у нас

„Много съм доволен от заседанието днес. Най-трезво мислещият, който разсъждава, е премиерът Бойко Борисов. Това, което видях днес от него, ме обнадежди“. Това заяви пред БТВ доц. Атанас Мангъров.

„Това, което аз поддържам, беше потвърдено от премиера. Страните, които бяха по-рано затворени, имат по-лоши резултати днес. Световната банка ни казва, че сме едни от най-малко засегнатите страни. Това е въздушно-капкова инфекция, която не можем да преборим с изолация у дома. Пациентите са доволни, че ме виждат. Никой не подценява, че няма да го излекувам от Ковид-19. Лежат хора, които са болни – с температура, задух, болки в ставите. Някои от тях се нуждаят от кислород. От 80 души, само 30 имат нужда да са в отделението, което ръководя. Останалите се страхуват, защото няма кой да ги успокои. Типичните за сезона вируси са от 7-10 дни. При ковида и това, което го отличава, е, че преминава след 3 пъти повече дни. Това не го прави по-опасен. Заболяванията на белия дроб не се лекува с антибиотик. Единственият смисъл да влезе човек в болница, е да получи кислород, но да не се интобира. Антибиотиците няма да помогнат на заболяването. За момента няма дефинитивно лечение на коронавируса, както на бактериалния менингит. Няма гаранция, че плазмата може да ви излекува. Има технологично време, в което болният трябва да бъде държан жив. В болницата идват пациенти, които са сухи като стафиди. На пациентите трябва да му се каже, че 2 седмици поне ще е болен и да се успокои. Този човек трябва да си стои вкъщи, с пижамката, да приема достатъчно течности и 100 мг. аспирин. На тези хора трябва да се каже, че не трябва да си свалят на всяка цена температурата, защото тя „сварява“ вируса“, каза още доц. Мангъров.

„Ако този човек вече има проблеми с дишането, трябва да отиде на лекар. Личните лекари да си свършат работата и да спрат с телефонните прегледи. Учителите също се страхуват. Ако личните лекари не си изпълняват задълженият, няма нужда от тях. Трябва да се спазва хигиена и да си мият ръцете, но не може лекари да абдикират от задълженията си“, коментира лекарят. Той допълни, че не си е правил PCR-тестове, а само бърза проверка за коронавируса.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)