Доц. Кунчев коментира най-новото проучване за хлорохина

Доц. Кунчев коментира и най-новото проучване, според което хлорохинът е опасен при заразени с коронавирус. „Запознати сме с проучването. Това, че е спряно изследването на СЗО, не означава, че препаратът не може да бъде ползван. Но това може само под контрола на лекари и само в лечебно заведение, както правим у нас”, заяви той.

Кризата с Covid-19 освен изпитание беше и стрес тест за различните системи, съобщи по време на брифинга на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев.

„Тази криза показа, че малката система на РЗИ от 2500 души е изключително ефективна и в този момент се оказа ключова за справянето на страната ни – те са на границите, осигуряват карантинните мерки, посещават карантинираните, обществени обекти. Свърши се работа, която показа, че тази система е изключително важна за общественото здраве.

Същото се случи и в болниците, като стана ясно къде се работи и кои са гръбнакът на здравната ни система и може да се разчита на тях, и къде повече се работи на принципа на измислена заболеваемост.

Голямо развитие имат и медиците ни, лабораториите, учебните практики и в бъдеще ще се усети това по дисциплините на студентите по медицина“, добави той.   „На Балканите тенденцията е много добра, затвърждава се тенденцията за намаляване на заразените.

 Нещата вървят оптимистично. България и Черноморието ни ще са сред най-безопасните места в Европа. Но да не забравяме да спазваме мерките – спазване на дистанция, лична хигиена и добра дезинфекция”, призова доц. Кунчев.

Той даде пример с Германия, където миналата седмица след събирания са се образували две сериозни огнища.


image0 (9K)