До живот, но задочно. Две присъди за атентата в Сарафово. Хизбула не се споменава

Двамата обвиняеми все още се издирват чрез Интерпол

Специализираният наказателен съд осъди двама души за бомбения атентат на летището в Сарафово, край Бургас, който беше извършен на 12 юли 2012 г. Те получиха най-тежките присъди, които допуска българското законодателство – доживотен затвор без право на замяна.

Присъдите са задочни, защото обвиняемите не бяха издирени. Това са канадският гражданин Хасан ел-Хадж Хасан и австралийският Мелиад Фарах. Двамата са от ливански произход. Според обвинението те са помагали на атентатора – алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни, който се самовзриви пред автобуса на бургаското летище и така отне живота на петима израелски туристи и на българския шофьор Мустафа Кьосов и рани още 38 души.

Присъдите могат да бъдат обжалвани пред втора инстанция. Двамата обвиняеми все още се издирват и снимките им са публикувани на сайта на Интерпол. В съда те бяха представлявани от служебни защитници.

Съдът постанови още подсъдимите да изплатят обезщетение на пострадалите от атентата и близките на загиналите, като общата стойност на неимуществените вреди е над 100 млн. лв.

I Връзката с Хизбула

В обвинителния акт никъде не се споменава подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула, която беше посочена като извършител от българските власти още през 2013 г. Тогавашният вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че двама от заподозрените „са принадлежали към военното формирование на Хизбула“, както и че финансирането на атаката „е било проследено до Ливан“

Хизбула е шиитска организация в Ливан, която има военно и политическо крило. След атентата в Сарафово Европейският съюз обяви военното крило за терористична организация. САЩ, Обединеното кралство, Израел и редица други държави също приемат Хизбула за терористична организация.

Въпреки политическите изявления, версията за отговорността на шиитската организация не намери място в обвинителния акт срещу двамата ливанци. Задочният съдебен процес срещу Хасан и Фарах тръгна в началото на 2018 г., след като магистратите в продължение на година и половина правиха безуспешни опити да призоват всички пострадали и наследниците на жертвите.

През януари 2020 г. след ракетна атака на американската армия, по заповед на президента Доналд Тръмп, беше убит иранският генерал и главнокомандващ на елитните части „Ал кудс“ в състава на иранската революционна гвардия Касем Солеймани. Редица международни издания писаха за негова връзка с атентата в Сарафово.“За мен няма такава връзка“, коментира тогава премиерът Бойко Борисов.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)