„Духът е изпуснат от бутилката“. Какви са последиците от дебата в Европарламента

Ивайло Калфин и Даниел Митов

Обсъждането за България в Европейския парламент поставя страната в „нова и неприятна ситуация“ и това е само началото. Това ще влоши шансовете за присъединяване към зоната за свободно движение Шенген. Фокусирането върху България ще накара новата Европейска прокуратура да следи много по-внимателно харченето на европейски фондове.

Това са част от оценките на двама бивши министри на външните работи на България, които Свободна Европа потърси за коментар. Това са Ивайло Калфин, който беше външен министър в правителството на Сергей Станишев (2005-2009) и вицепремиер и социален министър във втория кабинет на Бойко Борисов (2014-2016), както и Даниел Митов, който беше външен министър в същото правителство от 2014 до 2017 г.

В понеделник в Европейския парламент се проведе обсъждане на тема “Принципите на правовата държава и основните права в България”. Пред евродепутатите вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова каза, че наблюдението над България по т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка ще продължи успоредно с новия механизъм за върховенство на правото, защото има „недовършена работа“ в областта на правосъдието и борбата с корупцията. В четвъртък евродепутатите ще гласуват проекта за резолюция, в който се говори за „значително влошаване по отношение на върховенството на закона, демокрацията и основните права“.

Евентуалното приемане на резолюция няма да има пряк ефект върху управлението в България, но ще има други последици според Калфин и Митов:

• България влиза в групата на проблемните страни за ЕС;

• Страната може да бъде подложена на двоен мониторинг;

• Натискът ще продължи докато не бъдат решени проблемите.

Ивайло Калфин и Даниел Митов очакват темата за проблемите с корупцията и правосъдието в България тепърва да влизат по-често в дневния ред на Европейския съюз.

I „Нова и неприятна ситуация“

Ивайло Калфин коментира, че дебатът в Европейския парламент означава, че в България има значителен проблем, който е видим и в чужбина. Евродепутатите провеждат често дебати, но само понякога излизат с резолюции след това – затова българският случай е „утежнен“, според Калфин.

„Дебат в пленарната зала няма, когато има добри примери – случва се, когато има лоши“.

Даниел Митов коментира, че протестите са направили така, че положението в България с корупцията и върховенството на закона да влезе в дневния ред на европейските институции и това е само началото. Според него, започналото снощи ще продължава много дълго време – докато не бъдат истински решени тези проблеми.

         “ Тепърва медиите и
            политиците в Европа
            ще навлизат в детайлите
            на родната ни
            политическа джунгла.

            Даниел Митов

„Тепърва медиите и политиците в Европа ще навлизат в детайлите на родната ни политическа джунгла, ще излизат имена, схеми, проблемни практики и това ще продължава дълго време, включително и при следващи правителства“.

Митов каза още, че аргументът, че ние сами ще си решим проблемите, вече е несъстоятелен – „защото ако някой е имал волята да ги решава, да беше ги решил до момента“.

“Духът е изпуснат от бутилката, отишъл е на по-високо ниво, няма затваряне и единственият начин да се справим, е да се захванем сериозно с тази тема“, каза той.

I Двоен мониторинг

Ивайло Калфин посочва три конкретни последици от дебата в Европарламента. Първо, България влиза в групата страни, които са проблемни за ЕС и това намалява тежестта на страната при решаването на всеки един европейски проблем. Второ, подобна резолюция ще забави още страната от Шенген, и трето, България ще е сред първите обсъждани страни във връзка с обвързването на върховенството на закона с европейските пари.

„Нашият случай, както и казусите с Унгария и Полша, допринасят за това да се оформи този европейски механизъм, свързващ върховенството на правото и европейското финансиране“, коментира и Даниел Митов. Според него България добавя аргументи в полза на този механизъм. Митов очаква новата Европейска прокуратура да обръща особено внимание на начина, по който се усвояват фондовете в България.

Калфин припомня, че преди няколко месеца Европейският парламент е подкрепил отпадането на мониторинга на България. „С тази резолюция ЕП обръща мнението си и демонстрира, че в София очевидно има проблеми, следователно и механизмът не трябва да отпада“.

         “ Българското правителство
           изпадна в ситуацията,
           че не разбира за какво
           става въпрос и не познава ЕС.

            Ивайло Калфин

„За мое голямо съжаление българското правителство изпадна в ситуацията, че не разбира за какво става въпрос и не познава ЕС. Това стана ясно докато обясняваше, че мониторингът, наложен на страната ни от 2007 г., е отпаднал. Той не само, че не е отпаднал, ами за пореден път комисар Йоурова преди ден потвърди, че този механизъм съществува“, каза Калфин.

Т.нар. двоен мониторинг означава, че в България има огромен проблем, коментира Митов.

„От години се инициира движение в посока на някакви реформи и всъщност на ЕС са предлагани халюцинации, миражи за реформа. В същия момент са се подреждали схемите, които знаем отпреди години. Това е недвусмислен знак, че Европа не е готова да се примири с това, дори напротив. Сега започва много по-сериозен разговор за това какво е състоянието на демокрацията в България“, каза Даниел Митов.

„В България гледаме с надежда към тези дискусии, защото ни е по-лесно да смятаме, че някой отвън ще дойде и ще ни подреди държавата. Това няма да се случи“, каза Калфин. Според него „от Европа ни казват „Имате голям проблем и вземете мерки“. Така трябва да четем тези послания. А работата по тях е наша отговорност“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)