“Дългова спирала”. Енергийните дружества дължат 2,5 млрд. лв.

Дружествата под шапката на Български енергиен холдинг (БЕХ) имат задължения за 2,5 млрд. лв. Това каза на първия си брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

“БЕХ има достъп до атрактивни финансирания, но вместо да развива стратегически проекти, които да го превърнат в регионален играч, започва да използва тези финансирания за решаванe на текущи проблеми. Получава се така, че с дългосрочни задължения, които поема, решава краткосрочни проблеми, което e класически пример за път към дългова спирала“, каза Живков.

Националната електрическа компания е сред най-големите длъжници на БЕХ. Нарастват и задълженията на „Булгартрансгаз“. Само за няколко години те са се увеличили от 4 млн. лв. на над 1 млрд. лв. Дълговете на дружеството в момента са 920 млн. лв.

Основната причина за това е инвестицията от 2.6 млрд. лева в проекта за строежа на трасето на газопровода „Балкански поток“. Живков каза, че има “обосновани съмнения, че рентабилността на проекта е такава, каквато е представена на обществото”.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)